Обществено обсъждане на заданието за архитектурен конкурс на тема „Концепция за преустройство на терена на бившата казарма в централната градска част на град Ловеч в градски парк”се проведе на 16 април 2018 година в заседателната зала на Община Ловеч. Концепцията бе представена от главния архитект на общината арх. Минчо Петков. В разговора взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, зам.-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, общински съветници, граждани.

„Тази идея е заложена отдавна в Общия градоустройствен план на града, а от края на миналата година стана изключително важна цел на Общината. Желанието ни е да придобием преди бъдещия конкурс най-добрата устройствена и архитектурна концепция за територията. Целта на това обсъждане да се направи предварителен преглед на повечето идеи, да се чуят гражданите, да се приобщят. Хората искат да видят конкретни неща, но това е един процес. След като обсъдим заданието за парка, ще знаем какво да искаме от бъдещите проектанти. Чак тогава ще обявим конкурса, после ще има журиране и до края на годината трябва да се договорим с колектива – победител“, съобщи арх. Минчо Петков.

Ние по закон не сме длъжни да правим това обсъждане, но решихме, че е абсолютно задължително да попитаме гражданите на Ловеч какво желаят и да се съобразим с тях. Считаме, че е важно колкото може повече хора от общността да се ангажират и участват със свое мнение и идея, така ще отговорим на очакванията“, каза кметът Корнелия Маринова.

Сред гражданите най-голяма бе групата на бившите военни, чието мнение изложи о.з. полк. Гриша Генов, председателят на УС на СОСЗР. Тяхната идея е да се запази основната сграда на щаба, да се изгради мемориална стена на загиналите ловчалии и елемент на вечния огън, както и други паметници. Ние заставаме зад този проект и ще бъдем ваши партньори, каза полк. Генов.