Обсъждане на предложения за държавен план-прием за учебната 2017/2018 г. се проведе на 12 и 13 януари в Община Ловеч. В разговора взеха участие кметът Корнелия Маринова, заместник-областният управител Георги Терзийски, началникът на РУО – Ловеч Еленко Начев, директорите на средни училища, а така също и представители на синдикатите.

Срещата се водеше от заместник-кмета Венцислав Христов, който припомни, че са вече проведени няколко предварителни срещи с директорите.

„Тази година е по-особена, защото завършват три випуска – седми клас, осми и девети клас в профилираните гимназии. Всички завършващи седмокласници подлежат на класиране за прием в първи етап в средното образование и трябва да подадат заявления. На практика сега седми клас завършват 357 деца, а осми клас – 150. Тези 357 ученици могат да се разпределят в паралелки по 26 деца, тогава паралелките са 14, ако са по 23 – паралелките са 16, и ако са по 20 – те са 18. Завършващите осми клас т. г. е важно да знаят, че трябва да придобият тази година основно образование, защото няма вече кога“, каза Еленко Начев.

Предстоят заседания на Областният съвет за развитие към Областен управител и на Комисията по заетостта, където също ще се обсъждат броя на ученици, паралелки, профили, език и прочие.

Основният въпрос за броя на паралелките след 7 клас бе разискван от всички гледни точки. Да се намалят с по една паралелка учениците в четири училища – това предложи кметът Корнелия Маринова.

По-точно в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ паралелките да станат от 7 на 6, в Профилираната природо-математическа гимназия – Ловеч от 5 на 4 паралелки, в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Димитър Димов” от 3 на 2 паралелки и в ПГМЕТ също от 3 на 2 паралелки.

Предложението почива на обективна информация за броя на учениците и устойчивата тенденция към намаляване, отчитат се още повишаването на количеството и качеството на образованието, обоснова се кметът Маринова. Надяваме се също тази година да съответстваме в по-голяма степен на нуждите пазара на труда, допълни кметът.

Директорите на училища до 15 януари т.г. на обяд трябва да предадат на началника на РУО мотивирани предложения за брой паралелки и те трябва да се съгласуват с кмета, стана ясно на срещите.

2 коментара

  1. Само да не се изцепите ,от 0 да ги направите паралелките -1 и продължаваме.

  2. Това какво значи, улеснява или затруднява приема на децата които ще кандидатстват тази година след седми клас?

Comments are closed.