Павлин Иванов

Уважаеми общински съветници,

Уважаеми жители на община Ловеч,

Воден от ангажимента да давам публичност на работата си като Изп. Директор на „ЕКО“ ЕАД през целия двугодишен период, аз и Съвета на директорите, сме се стремили към по-голяма ефективност на работата ни.

През този период, ние се стремихме да обективизираме поставените ни дейности по договор, с максимално точни параметри, които в предишни периоди не са били прецизирани и се е работило по окрупнени показатели, без конкретика.

За съжаление, се сблъскахме със стари стереотипи от страна на експертите на Община Ловеч, които ни вкараха в непрестанен конфликт с администрацията.

Анализирайки на недоволството на работата ни от граждани и организации, без да можем да удовлетворим техните справедливи искания, стигнахме до извода:

Трябва да отворим целия процес на планиране (план-сметка), договаряне (договор за поддръжка) и изпълнение от страна на „ЕКО“ (отчет за дейността за съответния период на изпълнение).

Продължавайки практика на публичност към дейността на „ЕКО“, на 9.11.2017 г. входирах в Община Ловеч и Общински съвет Ловеч писмо, с което предлагаме създаване на работна група между посочените институции и „ЕКО“ във връзка със сключване на новия договор за поддръжка на града и населените места от общината и предстоящото приемане на план-сметката за необходимите разходи за чистотата.

Ето и самия текст:

„Във връзка с предстоящото сключване на Договор за „Почистване на улици, площади, алеи, междублокови пространства, обособени детски площадки, паркове, гробищните паркове“ за 2018 г. между Община Ловеч и „ЕКО“ ЕАД, както и във връзка с предстоящото обсъждане и приемане от Общински съвет на План-сметката и Бюджет 2018,

Правя следното предложение:

Да бъде сформирана работна група, в която да вземат участие представители на Община Ловеч (Възложител), представители да двете постоянни комисии – Постоянна комисия по бюджет, финанси и европроекти и Постоянна комисия по икономическа политика, туризъм и приватизация, както и представители на „ЕКО“ ЕАД (Изпълнител)

 

Цел:

  1. Да бъдат обсъдени и заложени параметрите в договора, изпълняващи целите на Администрацията и Общински съвет, съгласно визията за управление на дейностите свързани с управлението на отпадъците, чистотата и поддръжка на зелената система на град Ловеч и населените места в общината.
  2. Да бъде дефинирана отговорността на Община Ловеч като Възложител, Общински съвет като определящ политиките и приемащ всички важни документи – План-сметка, ТБО, Бюджет и „ЕКО“ ЕАД като изпълнител и „ЕКО“ ЕАД като изпълнител.
  3. Да бъдат обсъдени и одобрени конкретните параметри на дейностите, заложени в договора, които да намерят място в План-сметката и Бюджет 2018
  4. Да бъде създадена нова основа за оперативна и стратегическа работа, включваща водещите комисии на Общински съвет Ловеч

 

С уважение,

Павлин Иванов

Изпълнителен директор „ЕКО“ ЕАД Ловеч“

 

Идеята е, съветниците, които реално представляват гражданите в Общински съвет и които ще гласуват средствата за чистота по план-сметката за разходите, да вникнат в конкретиката. Всеки от тях да види какво Община Ловеч предвижда като график за почистване, зимна поддръжка, косене, за своята улица, квартал, населено място. Това досега никога не се е случвало. Следствието е, че се приемат план-сметки за разходите за чистота „на сляпо“, вместо да бъдат инструмент за по-качествена и по-широка поддръжка на населените места.

Нуждата от тази стъпка идва от горчивия опит, който се състоеше в прехвърляне на вината за всяко събитие към „ЕКО“, без да се отчита отговорността на възложителя – Община Ловеч и тези, които създават и одобряват финансовите рамки – съветниците.

Т.е. искам, всеки гражданин предварително да знае, каква услуга ще получи срещу парите, за конкретна улица, градинка, обществена площ. И ако не е доволен от предложеното, да бъде намерено онова работещо решение, което ще удовлетвори в по-пълна степен жителите на града  общината.

Например, хората в „Продимчец“, „Вароша“, „Дръстене“, „Дикисана“ и др., едва ли знаят, че Община Ловеч предвижда да се чисти ЕДИНСТВЕНО главната им улица и то на 2 седмици веднъж. Подобно е положението за много от малките улици в града.

За да бъдат поне нормално поддържани терените, трябва да са заложени в одобрения график, за който, гражданите дори не знаят. Следствие на това, изразяват недоволството си единствено към „ЕКО“, което дружество, няма вина за заложените в договорите и приети от Общински съвет средства за дейности.

Точно поради тези причини, предложих предварително, да бъде сформирана работна група, за да е възможно всички заинтересовани страни да изразят своята позиция и да се вземат балансирани решения за по-добрата поддръжка на града и общината.

 

За съжаление, със свое писмо кмета г-жа Маринова, отказва сформирането на работна група. Като мотивите й накратко са свързани с това, че администрацията решава сама какви да са параметрите на договора и разходите за план-сметката.

 

От друга страна, Председателя на Общински съвет г-н Петър Цолов, както стана ясно днес на комисията по Бюджет, не е уведомил нито председателя й, нито съветниците, за официално изпратеното от мен писмо.

 

Именно поради отказа на кмета и на председателя на Общински съвет да се занимават с въпрос от огромна обществена значимост, какъвто е поддръжката на град Ловеч и населените места от общината, да обсъдят професионално конкретните намерения и проблеми, ще се опитаме преди заседанието на Общински съвет да предизвикаме работна среща по проблема.

Тази среща ще бъде отворена както за институциите, така и за кметове и кметски наместници, квартални съвети, граждани.

 

И въпреки, че има решение за смяна на Съвета на директорите, наше задължение и отговорност, като все още действащи служители на „ЕКО“ е да използваме натрупания опит за добро.

 

 

2 коментара

  1. Предложението е интересно също от гледна точка такава практика да се въведе за много повече активности на Община Ловеч,които засягат непосредствено гражданите и избирателиете.

  2. Приветствам идеята, защото я намирам за полезна за хората и с това ще се постигне максимална прозрачност кой за какво отговаря. Ще си позволя обаче, да я допълня. Този способ, да се приложи и при сключване на договорите за почистване на селата, при които ЕКО не е страна. Дали ще бъде работна група или обсъждане, но е логично да има такова нещо, защото е редно хората да знаят предварително колко пъти е заложено да се чисти едно село. При недобро почистване, напрежението по селата се прехвърля срещу местния кмет и кметския съвет без те реално да могат да влияят на целия процес. Това важи с пълна сила за селата, които не разполагат с почистваща техника!

Comments are closed.