oicteteven2004155Областният управител д-р Мадлена Бояджиева участва днес в информационна среща „Да създадем ЗАЕДНО България 2020”, организирана от Областния информационен център. Тя се проведе в Тетевен.

„Тук съм, защото очаквам да чуя мнения и становища, които да потвърдят впечатлението ми, че тетевенци не са очаровани от случващото се в нашия град. Като тетевенка проявих лично пристрастие да се запозная предварително с резултата точно за моята община”, обясни в началото д-р Бояджиева. Тя подчерта, че не е изненадана от анкетното проучване, което вече се проведе във всичките 8 общини на областта. „Най-много хора искат ремонт, реконструкция и обновяване на сградния фонд, в това число на училища и детски градини, и жилищна инфраструктура, за обновяване на градската среда, в които влизат градските паркове и зелени площи, детски и спортни площадки и места за отдих, манастира “Св. Илия” и прилежащите му територии, монтиране на обезопасяващи метални огради и светофари около училища и детски градини”, цитира областния управител резултатите за община Тетевен и допълни: „Хората, независимо дали са попълнили анкетни карти или не – аз все пак всеки ден съм тук и разговарям с нашите съграждани, искат удобна пътна и улична мрежа в общината, и – нещо много важно, искат пълна рехабилитация на ВиК мрежата – ремонт и изграждане на водоснабдителна система, канализация и пречиствателна станция за отпадни води – проект, който не започна, защото Европа бе спряла финансирането за страната ни в миналия мандат. Не са малко и тези, които очакват в бъдеще тук да се изгради модерна културна и туристическа инфраструктура – сгради на читалища, музеи, експозиции, кино”.

oicteteven2004154„Безработицата е най-големият проблем в Тетевен и това е видно и от заявените очаквания на хората за създаване на трайна и устойчива заетост, чрез привличане на инвестиции и създаване на нови работни места, за развиване и усъвършенстване на социалните услуги в общината, младежки дейности и образователни инициативи, качествено здравеопазване. Хората са изразили желание за развиване на културни, туристически, спортни дейности и развлечения в общината, като част от тези предложения включват създаване на атракции като кино, басейн, клубове по интереси и творчески работилници и различни развлекателни заведения”, цитира още д-р Бояджиева.

Тя подчерта, че „това искат нашите съграждани, искат го защото го нямат в момента или не са доволни от това, което имат”. По думите й това означава, че местната власт е фокусирала вниманието си в посока, която не отговоря на очакванията на хората или поне не в достатъчна степен.

„Тук и сега е времето, в което заедно трябва да потърсим формулите и възможностите. А те се ясни – европейското финансиране, което нашето правителство отключи отново за страната ни. С качествени проекти то трябва да влезе в Тетевен и да се насочи към реално подобряване живота на хората”, подчерта д-р Бояджиева.

На информационните срещи, които по график Областният информационен център ще проведе във всички общини от областта, бяха представени предстоящите процедури и актуални възможности за 2015 г. на „Програмата за развитие на селските райони”, ОП „Иновации и конкурентоспособност”, „Развитие на човешките ресурси”, „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Информацията, която така подробно и компетентно бе презентирана, е от изключителна важност и съм леко тревожна, че срещата не бе посетена от местния бизнес. Все пак финансирането на проекти с европейски средства е най-сигурната възможност за развитие, но това не може да се случи от само себе си, нужни са усилията на бизнеса, за да се разкриват нови работни места, за да се подобрява средата и да се създава конкурентоспособно производство”, коментира след срещата областния управител.