mostspar150513LОбластният управител на област Ловеч Милко Недялков ще предостави информация пред общинските съветници за предприетите от областната администрация действия за възстановяване на пропадналия транспортен мост в Ловеч. Това потвърди днес самият той, съобщавайки че преди началото на 33-ото заседание на общинския съвет на 12 септември лично ще запознае съветниците с мерките по ремонта на мостовото съоръжение.

Информацията на Недялков е в отговор на писмо до него от председателя на общинския съвет Тихол Тихолов с молба да запознае съветниците с действията по възстановяването на моста. Искане за това до Тихолов по-рано отправи общинският съветник Валентина Янкова, председател на групата съветници от БСП. На проведени срещи с граждани и фирми, чиято дейност е свързана с възстановяване на моста над река Осъм, който от определено време не функционира, се задават въпроси за сроковете за неговото възстановяване, посочва Янкова.

Аварийното състояние на транспортния мост бе констатирано на 14 юни т. г., то настъпи в резултат на интензивните валежи и значителното покачване на нивото на река Осъм в района на Ловеч. Със затварянето на съоръжението за пешеходци и моторни превозни средства е затруднено придвижването на работещите в някои от големите предприятия в града, както и преминаването на пътно-транспортни средства с товароносимост над 10 тона, за които е въведена временна организация на движението.

След проведена веднага след пропадането на моста среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, извършили оглед на място, кметът Минчо Казанджиев съобщи, че ремонтно-възстановителните работи ще бъдат извършени от държавата като собственик на моста, а общината ще изгради тротоарите по него и ще поправи някои съоръжения в реката, за да се създаде възможност за успокояване на водния отток.

В началото на август стана ясно, че след предоставяне на доклад от областния управител пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е подсигурено финансиране за ремонта на моста. Стойността на договорените средства е до 1 900 000 лв с ДДС.

2 коментара

  1. Е нищо де нали намалиха тока и вдигнаха пенсиите.

  2. Такса смет скача до 40% почти в цялата страна догодина

    Такса смет се увеличава с до 40% в почти цялата страна от 2014 г. Това предупреди вчера пред “24 часа” изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Причината е по-високата такса за депониране, която ще плащат местните власти, които не са изградили компостиращи и сепариращи инсталации. За тях Законът за управление на отпадъците предвижда увеличение от 15 на 35 лв. за тон. Таксата, която общините внасят в районната екоинспекция, е елемент, върху който се изчислява колко да плащат за сметосъбиране и сметоизвозване битовите абонати и фирмите.

    Освен това размерът на такса смет ще продължи да расте всяка следваща година до изграждането на компостиращите и сепариращите инсталации, които ще намалят количеството на отпадъка. И 1 тон да продължават да извозват към сметището, а 9 да преработват, ще плащат повече. Въпросните инсталации се строят с еврофинансиране, за което местните власти ще кандидатстват в следващия програмен период – до 2020 г. В сегашния приоритет е бил изграждането на първите клетки на регионалните депа.

    Правителството да даде глътка въздух, като остави сегашната такса депониране на 15 лв. за следващите 2-3 г. до изграждането на инсталации, настояват от сдружението. Това зависи от двама министри – на екологията и на финансите.

    Кметовете ще убеждават и депутати във важността на такава мярка по време на годишната среща на местните власти на 30 септември. Въпросът трябва да намери решение още следващия месец, понеже до ноември те внасят в общинските съвети предложение за размера на таксата догодина. “По цял вят тежестта се поема от замърсителите, а не от гражданите”, изтъкна Чавдарова. Именно за да се промени философията на закона, от сдружението ще настояват за нова редакция на цели текстове в него.

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2284485

Comments are closed.