100_2672ou41216Областният управител Ирина Митева се срещна днес с хора с увреждания от Клуб на инвалида в Ловеч по повод 3 декември – Международен ден на хората с увреждания.

Не възприемам този ден като празник, както сме свикнали да казваме, а като послание към цялата общественост. Не мисля, че един ден в годината е достатъчен, за да обърнем вниманието си към Вас, хората, които ежедневно с много воля, сила и кураж живеете живота си, справяте се с трудности, които за голяма част от нас са дори непознати, изпълвате го със смисъл и съдържание, при това с достойнство и чест, обърна се към хората Митева.

В словото си тя подчерта колко време е било нужно, за да се изгради пред всяка обществена сграда рамка за инвалидни колички, да свикнем да виждаме хора с някакви увреждания да работят в държавната администрация.

Давам си сметка колко много още трябва да се направи и за съжаление си давам сметка колко още въпроси трябва да се разрешат. Но, за да случи това, преди всичко трябва да се случи друго – да разберем, че хората с увреждания не са различни по своя воля, те са част от обществото ни и техните различия са резултат от нещастно стечение на обстоятелствата. Затова и грижата и вниманието към тях трябва да е такова, каквото е към всеки човек, плюс още нещо – да се поставим на тяхното място, да бъдем съпричастни с техните страдания, да бъдем отворени за техните нужди с една цел – да подобрим живота им, да го направим малко по-лесен, по-свободен, каза още областният управител и подчерта: Не съм сигурна, че успяваме, но съм сигурна, че няма да спрем да опитваме.

В дни като днешния не е нужно да си честитим празник, защото не е празник да имаш физическа или друга увреда. Но в ден като днешния трябва да говорим с хората с увреждания за техните проблеми и очаквания, но и да се радваме на техните успехи и постижения, каза още Митева на възрастните и хората с увреждания и им пожела добро здраве.