mbalprotest2202164Ирина Митева: Тревожна съм от напрежението в МБАЛ – Ловеч, няма никакъв диалог

Тревожна съм от напрежението в ловешката болница, там няма диалог между протестиращите лекари и медицински персонал и ръководството на лечебното заведение. Това заяви днес областният управител Ирина Митева след като се срещна с прокуриста д-р Снежина Митова и протестиращите.

Ирина Митева бе уведомена през почивните дни за организирания протест. Днес тя бе в болницата, за да изслуша за пореден път и двете страни. Тя разговаря с прокуриста, който я информира че ръководството на болницата не е уведомено за организирания протест по надлежния ред и няма да се среща с протестиращите.

Те пък от своя страна връчиха на областния управител декларация, в която изразяват исканията си.

Ирина Митева разговаря в коридора на лечебното заведение с началници на отделения и медицински персонал. Вече съм информирала в подробности министъра на здравеопазването д-р Москов за финансовото състояние на болницата. Изпратила съм и искане за организиране на работна среща с негово участие, за да се обсъди бъдещето на лечебното заведение. Ще повторя поканата си, обясни тя.

mbalprotest2202161От декларацията на протестиращите става ясно, че персоналът на МБАЛ – Ловеч има абсолютно недоверие в настоящото ръководство за градивна реформа, извеждаща болницата от финансовия колапс, до който е доведена, като протестиращите обвиняват затова прокуриста и борда на директорите. Лекарите протестират срещу лошото управление, „неефективните управленски решения и разрушитилен мениджмът”. В декларацията е записано още: „мерките за оздравяване на болницата, подадени от настоящото ръководство към МЗ се изразяват в структурни реформи, предвиждащи закриване на отделения, съкращаване на квалифициран персонал, сваляне нивата на компетентност на отделения, което от своя страна води до прекратяване на дейности по клинични пътеки, а от там и падане приходите на лечебното заведение”. Сред причините за протеста са изброени още тежкото финансово състояние на болницата – дългове над 4 млн. лв, напускане на млади лекари и медицински сестри поради лоша кадрова политика, неконкурентноспособност на лечебното заведение на пазара на медицински услуги, липса на съвременна диагностична и терапевтична апаратура и специалисти, преднамерено противопоставяне на едни звена срещу други, което влошава микроклимата в болницата и води до непродуктивност на лечебния процес, брутално и грубо отношение от настоящия прокурист и бивш зам.-директор по медицински дейности и липса на диалогичност.

mbalprotest2202163Протестиращите настояват за оставката на д-р Снежина Митова и целия борд на директорите, назначаване на нов борд от Министерство на здравеопазването, огласяване на резултатите от медицинския одит към МЗ, запазване дейността и структурите на лечебното заведение и връщане като директор на д-р Донка Минкова, като заявяват несъгласието си с нейното отстраняване от длъжност на 22 октомври миналата година.

Лекарите и медицинския персонал на МБАЛ – Ловеч заплашват с подаване на колективна оставка при неизпълнение в срок от 5 дни на исканията им и недопускане с жива верига на всички виновници, в лицето на ръководството, които са довели болницата до това финансово състояние.

Този протест е много закъснял. Много хора, работещи в болницата, са знаели през години какво се случва, но са мълчали, не назовават и днес истинските виновници и истинските причини за тежкото финансово състояние, коментира след срещите Ирина Митева. Днес стана ясно, че болницата само през януари е натрупала още 150 000 лв задължения.

2 коментара

  1. А искаш ли да пиша с дати и числа, за да смятаме заедно? 8 години като общински съветник са прекалено много, за да се оправдава някой с Маринова.

  2. Някой може ли да ми припомни г-жа Митева колко години бе общински съветник? Какво предприе през това време, за да извади на показ състоянието на болницата?

Comments are closed.