ou300613BОбластният управител на Ловеч Милко Недялков продължи днес, 28 юни, поредицата от работни срещи с териториалните структури на изпълнителната власт в област Ловеч. 17 ръководители на звена представиха пред Недялков дейността си, като очертаха и някой от проблемите.

Искам да върна традицията за тези срещи – областната администрация и териториалните структури да продължат да работят в добро взаимодействие и да се търсят пътища за разрешаване на проблемите най-вече на хората от област Ловеч, каза в началото на срещата областният управител. Той прояви интерес към материалната база и кадровото обезпечаване на службите, както и към проблемите, които могат да се решат със съдействието на областната управа. По думите на Недялков трябва да се търси решение на „проблемите, които стоят всеки ден пред хората, както и да не се изпускат проблемите в перспектива, да продължат започнатите проекти, но и да се отдаде внимание на ежедневните проекти във всяка една сфера на живота”.

В работната среща участваха д-р Тихомир Бенев, изпълнителен директор на МБАЛ – Ловеч, Снежана Алексиева – директор на „Социално подпомагане”, Михайл Киров – директор на службата по геодезия, кадастър и картография, д-р Венета Иванова – РЗОК, д-р Цветолюба Генкова – РЗИ, Цветозария Гатева – ТП на НСИ, Виктор Стойчев – териториален офис на НАП, Митко Митев – директор на Инспекция по труда, Минчо Диков – Регионална служба по заетостта, Райко Райков – началник на РИО на ММС, Георги Грозданов – директор на Областна пътно управление, Георги Иванов – директор на ОДП – Ловеч. В срещата участваха и представители на други структури.

ou300613AСред основните проблемите, които се очертаха по време на срещата, са липсата на места на нова компютърна техника и недоброто кадрово обезпечаване в определени сфери като здравеопазването. В момента имаме добра кадрова обезпеченост, но една част от персонала е навършил вече пенсионна възраст, друга е над 50-годишна възраст, а няма млади хора, които да поемат работата, обясни д-р Бенев. Той акцентира, че материалната база в болницата е остаряла, но с европейски средства се правят ремонти на отделенията. Подобно е положението и в Държавната психиатрична болница, но при тях липсата на специалисти е осезателна по думите на Катя Едрева. Тя подчерта, че от 22 щатни лекарски бройки са заети само 15, липсват и медицински сестри. Едрева акцентира и върху неуредици в нормативната уредба по отношение на полицейската охрана на съдебното отделение, което е единствено в страната и в него се лекуват 35 невменяеми с тежки престъпления.

Д-р Венета Иванова алармира, че по данни на РЗОК един от сериозните проблеми е, че 18,9% от населението на област Ловеч не е здравно осигурено. Областният управител поиска допълнителна справка за това по общини.

На срещата бяха изнесени данни за нивото на безработица в областта – 16 %, което е над средното за страната, че събираемостта на данъчните приходи към края на май е 30 млн. лв при заложени годишно 70 млн. лв. Бяха поставени и други текущи за службите проблеми.

Макар времето да е кризисно и с голяма динамика бих искам все пак да осигурим нормално съществуване на хората от областта и изпълнението на техните функции. Няма човек, който в определен етап от живота си да не допира до службите, които вие ръководите и трябва да се работи на по-големи обороти, каза в заключение Милко Недялков като увери всички, че денонощно е на тяхно разположение за решаването на всеки казус със силите на администрацията, а „и с моята настойчивост, която дължа на професията си журналист”.