benovskiou2505164Областният управител Ирина Митева и екипът й се включиха днес във възпоменанието в м. Костина, където бе почетена паметта на Георги Бенковски 140 години след гибелта му.

В словото си пред паметника на лобното място кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева подчерта: „Намираме се на свято място, пропито с кръвта на един от най-великите български революционери, ръководител на Априлското въстание от 1876 година. Днес за пореден път ще сведем глави пред паметта на Георги Бенковски – име във вечността, символ на родолюбие, както и пред неговите сподвижници, дали живота си за Отечеството. Животът на Бенковски съчетава всички типични за онази отминала епоха качества. Той е човек на действието, не на думите, решителен, вярващ, че ако сами не си помогнем, няма кой друг да го направи. С действията си в навечерието на Априлското въстание той показва, че е възможно човек да остави сигурния живот в името на висш идеал”.

benovskiou2505163На традиционното поклонение присъства и председателят на фондация „Васил Левски” проф. Иван Стоянов, който припомни: “Георги Бенковски преди 140 години завършва тук, на това място, земния си път, но остави на нас, българите, повелята и своята мечта за свободна България, защото той беше един от главните организатори на Априлското въстание”. По думите му „на нас днес са ни нужни хора като Бенковски, Левски, Ботев, хора като онези, които са положили главата си на дръвника, за да я има днешната свобода”. Проф. Стоянов акцентира, че „днес прекланяме глава пред тях, но все още не сме изпълнили заветите им”.

Членове на Национално дружество “Традиция” възстановиха събитията отпреди 140 години на това място, а военнослужещи от Учебната авиационна група “Георги Бенковски” – Долна Митрополия дадоха почетен караул пред паметника на лобното място на революционера, а клетва да следват заветите на Бенковски положиха възпитаници на Спортното училище “Георги Бенковски” в Плевен. По традиция на възпоменателното събитие присъстваха участниците в националния поход “По стъпките на Бенковски”, тръгнали от Панагюрище. Походът се организира от Българската федерация по туризъм – София.

benovskiou2505167Ирина Митева поднесе цветя на паметника на Бенковски. Венци и цветя бяха положение и от името на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от народния представител Иван Миховски, който се включи във възпоменанието, от много институции и граждани.