ouport1405131Областният управител на Ловеч Ваня Събчева и заместникът й Сашо Данков посрещнаха днес управляващия посолството на Португалия в София, Луиш Фераш. Той гостува в града по покана на Събчева и неправителственото сдружение «Екомисия 21 век».

С оглед подготовката на новия програмен период 2014-2020 г. е добре всички държави членки на ЕС да работят за засилване на съдействието помежду си и съм щастлива днес да бъдете наш гост, привества Събчева. По време на разговора областният управител представи на Луиш Фераш информация за икономическото състояние на област Ловеч, както и възможностите за инвестиции и туризъм в региона. Стана ясно, че България и Португалия ще засилват връзките си, а занапред посолството на Португалия и Област Ловеч ще работят заедно и ще търсят начини да си сътрудничат с размяна на идеи за по-бързото и динамичното развитие на икономическите отношенията между нашата област и регион в Португалия.

Акцент в срещата между Луиш Фераш и Ваня Събчева бе опитът на Португалия  по създаването и дейността на доброволческите формиравания и за законодателството в европейската страна в тази посока, за това как се привличат деца и млади хора в доброволческите отряди.

Ловешка област е първата и единствена в страната, в която във всичките й осем общини са създадени доброволни формирования за защита при бедствия и аварии. Броят на желаещите надхвърля указаните изисквания и към момента са регистрирани 130 доброволци в осемте ловешки отряда за защита при бедствия, като съставна част на Единната спасителна система, обясни областният управител на госта си. Той пък бе впечатлен от интереса към доброволчеството в неговата страна и се ангажира да съдейства контактите между нашите и доброволчески формирования от неговата страна.

Луиш Фераш бе и специален гост на конференция на сдружение «Екомисия 21 век», посветена на развитието на доброволчеството у нас.

По-късно португалският гост посети Областния информационен център, където се запозна с опита на община Ловеч по усвояването на еврофондовете, след което воден от зам.-областният управител Сашо Данков отпътува за Националното изложение на художествените занаяти в Орешак.