KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAОбластният управител на Ловеч Милко Недялков изпрати мотивиран доклад до Междуведомствената работна група към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за финансово подпомагане на засегнатите от природни бедствия общини в региона, съобщават от неговата администрация. Общата стойност на исканията е 1 403 511.88 лв.

Най-засегнати са общините Тетевен и Луковит. В следствие на обилните валежи в края на юни и началото на юли в Тетевен са започнали свлачищни процеси, които застрашават сигурността на населението. Стойността на заявената сума е 495 000 лв. Свлачище подкопава и десния брегови склон на река Златна Панега в подножието на луковитския квартал „Голия връх“. Свличането на земна маса подкопава и пътната лента, което допълнително застрашава сигурността на жителите на града. Ако не се вземат спешни марки, има риск свлачището да засегне и електропреносната мрежа, която снабдява промишлената зона и сметището на Луковит. Според доклада на общината необходимите средства за укрепване възлизат на 485 801 лв.

Обилните валежи през последните месеци са станали причина и за други поражения върху инфраструктурата на областта. Частично пропадане на водосток и част от пътното платно в община Угърчин е другата точка от доклада на Недялков до Междуведомствената работна група. Според експертите на общинската администрация, направените разходи по възстановяването на щетите са на стойност 10 хиляди лева.

Поражения от обилните снеговалежи в края на ноември м.г. са станали причина за активирането на два свлачищни процеса в Априлската махала „Свинова поляна“. Ако не се предприемат спешни действия, има опасност да се блокира достъпът на живущите в региона към центъра на града. Финансовото искане на община Априлци е в размер на 419 709 лв.

Мнението на губернатора в доклада е, че е необходимо спешно отпускане на необходимите средства с цел предотвратяване на нещастни случаи и щети в кратко бъдеще.