ouspecializacia1207161Областният управител Ирина Митева откри днес регионална среща, посветена на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, приета миналата година с решение на МС.

През последните години България е изправена пред сериозни икономически предизвикателства, които изискват осъществяването на амбициозна икономическа политика. От една страна тези предизвикателства са свързани с преодоляването на ниската производителност на труда на българските предприятия, ниския дял на високотехнологично производство и от друга – демографската криза,  изтичането на мозъци, осигуряване на по-качествен и здравословен начин на живот на хората. Преодоляването на тези и други предизвикателства са основен фокус на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020, представянето на която ни е събрало днес, каза в началото Митева. По думите й в Стратегията са определени областите, в които трябва да се предприемат такива действия, които да доведат до развитие на иновациите, на научните изследвания, инвестициите във високотехнологичните области и икономиката като цяло.

ouspecializacia1207164Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) е разработена в съответствие със стратегията на ЕС „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Стратегията е тематично предварително условие, от изпълнението на което зависи отпускането на средства по Оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Образование и наука за интелигентен растеж“ 2014-2020, подчерта областният управител и поясни, че тези две програми, както и държавният бюджет осигуряват финансово мерките за реализиране на планираните в стратегията цели. Това е гаранция, че държавата насърчава развитието на технологиите, създаването на нови продукти и развитието на съществуващи, насърчава подобряването на образованието, насърчава изграждането на необходимата научна и иновационна инфраструктура, каза още Ирина Митева.

За да представят насоките за интелигентна специализация и свързаната с тях научна инфраструктура, съгласно Стратегията за научните изследвания, предстоящи конкурсни процедури по Оперативните програми 2014 – 2020 на Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката, които се явяват финансови инструменти за реализация им, в Ловеч бяха Желяз Енев, Емил Коматичев и Стефан Узунов от дирекция „Икономически политики за насърчаване”, Мустафа Чаушов от дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” на Министерство на икономиката и Златина Кирова – дирекция „Наука” в Министерството на образованието и науката.