Dermanci_bent1409146Комисия, назначена със заповед на областния управител на Ловеч Милко Недялков, извърши обследване на три компрометирани участъци на дигата по поречието на река Вит около селата Дерманци и Торос. Извънредната проверка от експерти на Областна администрация – Ловеч, Басейнова дирекция – Плевен, община Луковит и кметовете на двете села, инициирана от губернатора, е в следствие на сигнал на гражданин, алармирал за проблема на горещия телефон на администрацията – 068/600 186.

В следствие на интензивните дъждове през лятото и в последните дни, дигата на река Вит под село Торос, при местността „Валето“, е „изядена“ с няколко метра. Причина за скоростното намаляване на речния бряг е изместването на речното течение и образуването на завой в този участък. Инж. Румен Зарев от Басейнова дирекция – Плевен, заяви, че подобно ерозиране на речния бряг става, когато водата сменя траекторията на потока си и земната маса се измества в отсрещната част на речното корито.

Dermanci_bent14091410Превантивната мярка, предложена от експертите, е да се прокопае натрупаната земна маса, с цел изправянето на траекторията на водния поток. Според инж. Зарев това ще намали опасността временно, докато се изгради дигата и укрепи засегнатия участък.

Втората дига, станала обект на проверката е между селата Торос и Дерманци, в местността „Калето“, непосредствено след изградения от някогашните „Строителни войски“ бент. В речното корито се е образувал наносен остров, обрасъл с гъста растителност, който затлачва водния поток. В следствие на обилните валежи и придошлата река, водата е смалила предпазната дига, като на места е пред прекъсване. Според експертите, за да се избегне скъсване и заливане на село Дерманци, е необходимо спешно изчистване на коритото на реката от дърветата и храстите.

В следствие отново на гъста растителност, която на места представлява върбови дървета, речната дига под село Дерманци е напълно изядена. Заради затлачването, реката е изменила посоката на движение, като ерозира брега ежедневно. Спешно премахване на растителността от наносния остров е превантивната мярка, предложена от експертната комисия.

В кратки срокове областният управител Милко Недялков ще изпрати мотивиран доклад до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, за отпускане на средства по обезопасяването на засегнатите участъци.