ou17061411 година от встъпването в длъжност на Областният управител Милко Недялков и политическият кабинет на администрацията – зам. областните управители Юнал Мъстънов и Цецка Димитрова

Областният управител на Ловеч Милко Недялков даде пресконференция с отчет за годината от встъпването му в длъжност. Свършената работа до момента може да бъде обобщена с две думи – „Обещаното е изпълнено“. Заключението на губернатора произлиза от поетите ангажименти в началото и постигнатите резултати в изминалата една година.

В своето изявление пред журналистите губернаторът подчерта за получените пари за ремонта на детското отделение в МБАЛ „проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. Ангажимент, който той пое по молба на завеждащия отделението д-р Наташа Шопова на 17 януари т.г и реализира с изключителното съдействие на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и депутата от БСП д-р Емил Райнов. „Ремонтът е завършен, чакат се технологични срокове. Средствата са 82 хиляди лева, което е по-малко от заявените, тъй като правителството плаща за извършената работа. Цялото детско отделение трябва да бъде готово до две седмици“, допълни Недялков.

Губернаторът наблегна и върху ремонта на авариралия през юни м.г транспортен мост в Ловеч. Той коментира работата по него с думите „Аз го поех в стадий рухнал, потънал и благодарение на правителството и Комисията, която отпусна парите, е изпълнен в срок. Следващата седмица се очаква държавната предавателна комисия да го приеме. Всички комуникации са върнати на моста и са в много добро състояние. Оказва се, че този мост не е само транспортен, но и комуникационен възел по трасето от София до Варна“, подчерта Милко Недялков.

В раздела „високо обществено значение“, областният управител постави новината от последните дни – прехвърлянето на собствеността на казармата в Ловеч в полза на общината. Той подчерта, че това един от ангажиментите, които е поел пред гражданите на Ловеч и областта. „Постигнатият резултат дължа на служителите на Областна администрация и министъра на отбраната Ангел Найденов, както и на община Ловеч за многото работа свършена по прехвърлянето на собствеността на казармата“, подчерта Недялков. Той представи пред журналисти състоянието на имота, с площ близо 63 дка, съдържащ 46 сгради и 35 съоръжения. Общата стойност на земята и сградите на обекта надхвърлят 7 млн. лева.

Другото нещо, с което трябва да се запомни тази година е упоритият труд по държавната собственост. По този въпрос Недялков подчерта, че заедно с няколко областни управители в България се разработва нова политика на отношение към държавната собственост – да не стои и да се руши, а да се търси нейната реализация. Той заяви, че през изминалата година няма обект, поискан от общините, за който областната администрация да не е направила проверка на място и да не е направила мотивирано становище.

Друго постижение е, че за пръв път областната администрация от продажба на собственост досега е осъществила сделки за над 200 хиляди лева. Тези сделки са за ликвидиране на съсобственост на тези приватизирани предприятия, които са си платили само сградата и не са си платили земята. Това е съществен проблем. Голяма част от тези предприятия са свикнали да владеят земята, върху която са разположени сградите безвъзмездно. „Като областна администрация предприехме подход да се водят преговори с дружествата на тези предприятия, за да може тази земя да се продаде. Това подобрява инвестиционните намерения на тези предприятия и те могат да осъществяват разнообразна дейност, включително участие по европейски проекти, когато земята под предприятията е тяхна“, допълни Недялков.

Раздвижването на собствеността в полза на малките и средните бизнесмени и земеделски производители е фактор, който може да бъде в ръцете на областните управители. Сегашното законово ограничение, че губернаторите могат да продават обекти с данъчна оценка до 10 000 лева е блокирало инициативата по места. „Народното събрание трябва да разреши областните управители да могат да продават обекти на по-висока цена от 10 хиляди лева. Тази промяна е наложителна, за да не се спират инвестиционните намерения на дребните предприемачи, които с бизнеса си хранят семейства,“ акцентира Недялков. Наложителни били и опростени правила за продажбата на земята под сградите в стопанските дворове по селата. Засега тази процедура е трудна и бавна, стана ясно още от отчета на губернатора.

В представянето на свършеното до момента Милко Недялков категорично заяви, че по традиция се следи стриктно състоянието на язовирите в областта – ресор, отреден на заместник-областния управител Юнал Мастънов. Ловеч е областна управа, която обръща сериозно внимание по този сериозен проблем, криещ риск за населението.

„Ограничихме потенциално опасните язовири на пет и предприемаме всякакви действия и те да бъдат обезопасени. Има един язовир с неизяснена собственост – „Черешов дол” в община Априлци, което затруднява неговото управление. Той е в предаварийно състояние. Другите язовири в такова състояние са „Пазар дере” в община Угърчин, както и язовир „Малка Желязна”, който с преливането си е в състояние да затвори главен път I-4. Другите два опасни язовира са „Добродан” в община Троян и „Полето”, собственост на община Ловеч“, уточни Недялков.

Губернаторът заяви още, че е направен оглед и на корекцията на реките. Според доклада на експертите съществува опасност и това е участъкът на река Осъм при разклона към село Деветаки. С по-малка степен на опасност е завоят на река Осъм след язовир „Камен рит”, където е застрашен главният път Ловеч – Троян. Предвидени на необходимите мерки още това лято. Бяха огледани всички мостове и съоръжения на територията на областта. За тях също има предписания. Засега сериозно опасен мост няма, става ясно още от доклада на специалистите.

Милко Недялков представи и икономиите, направени от администрацията по перото „Транспорт“. Той представи пред журналистите статистиката, направена за предходните години за изминати километри със служебните автомобили на администрацията, като съотношението е: 2013 г. – 67 169 км.; 2012 г. – 87 236 км.; 2011 г. – 116 705 км.

В отчета за работата на Областна администрация – Ловеч, пред журналистите взе участие и заместник-областният управител Цецка Димитрова. Тя представи свършеното до момента по ресорите, които са й разпределени. Димитрова е и председател на областния съвет по превенция и противодействие на корупцията.

57 жалби от граждани са постъпили в областната управа за една година. Според зам.-губернатора Димитрова, всички те са отнесени по компетентност до съответните регионални структури и Омбудсмана. Към момента са разрешени всички постъпили жалби, с изключение на пет, за които се очаква решение в най-кратки срокове.

Решенията на общинските съвети и контролът върху тях от страна на областен управител също бяха засегнати от Цецка Димитрова. Тя подчерта, че от всичките 1689 решения от областта, от областния управител Милко Недялков са върнати 22, като всички мотиви за взетите действия са на сайта на администрацията, акцентирайки на прозрачността, с която е известно ведомството.

Димитрова коментира и постигнатото в сферата на образованието и предприетите мерки по този важен за обществото въпрос. Ще продължим да отстояваме синхрона между необходимостта от кадри в икономиката и професиите и профилите, в които ще се обучават учениците в средните училища. По този начин ефективността и мотивацията ще бъде значително по-голяма“, допълни Димитрова. По думите й стратегията е била широко разисквана при заседанието на областния съвет за развитие.