china1910163Областният управител Ирина Митева прие китайска делегация, ръководена  от г-н Ду Юксин, председател на Хъйлундзянския комитет на  Китайската народна политическа консултативна конференция, г-н Уанг Лиронг, заместник генерален директор на Генералното бюро на Хъйлундзянските държавни ферми, г-н Уанг Джингхай, председател на едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Провинция Хъйлундзян и г-н Лиу Хуайчен – представител на министерството на външните работи на провинция Хъйлундзян.

Гостите представиха провинция Хъйлундзян и постиженията й в последните години, като потвърдиха и желанието си за сътрудничество между двете области, поставено с подписването на меморандум на 4 юни 2012 г. Акцент в днешната среща бяха възможностите за обмен в областта на селското стопанство и хранителната промишленост. На срещата областният управител представи област Ловеч и развитието на промишлените отрасли в областта.

Преди това Ирина Митева приветства гостите си за работната среща, която е продължение на вече създадените отношения между двете области.
На 4 юни 2012 г. бе подписан меморандум  от тогавашния областен управител, с което бяха положени основите на побратимяването между нашите две области. Щастлива съм да продължа започнатото тогава и да дам своя принос за развитие на отношенията между нас, подчерта Митева. По думите й споделените днес идеи, обменените добри практики и иновативни решения ще разширят хоризонтите между нашите страни и ще помогнат да намерим взаимоизгодни решения в търговията с хранителни продукти. Вярвам, че срещата ще помогне в създаването на ползотворни контакти за сътрудничество и обмен на данни, както и за сключване на конкретни сделки, привличане и реализиране на инвестиции и по-нататъшно развитие и насърчаване на търговските отношения в земеделския сектор между България и Китай, каза още в приветствието си Митева.

china1910162В срещата участваха Васил Гелев  – директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който презентира дейността му и постиженията до този момент, Иван Грънчаров като представител на Българската асоциация на млекопроизводителите в България, който запозна гостите с целите и  дейността й, доц. Диян Георгиев – директор на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, който изложи накратко резултатите от досегашното сътрудничество с провинция Хъйлундзян, както и готовността на неговия научен екип за бъдещо взаимодействие, Димитър Николов – директор на Областна дирекция „Земеделие“, който предостави данни за развитието на селското стопанство в област Ловеч и д-р Росен Федерчев – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, който представи дейността на дирекцията, като уточни и преработвателните предприятия, които са предмет на контрол по безопасност на храните.

На срещата присъстваха още Велислава Вътова и Снежа Карамишева от Сдружение „ИКАР“ Ловеч, член на Национална селска мрежа, Пламен Банчев – координатор на Териториален офис Ловеч на Национална служба за съвети в земеделието и Таня Тодорова – член на Българската търговско промишлена палата.
След обсъждане на бъдещите намерения за сътрудничество бе постигнат и конкретен резултат – със съдействието на Иван Грънчаров и Васил Гелев бе уговорена среща на гостите с български фирми, произвеждащи млечна закваска.