ou801151Павлин Иванов

Държавата реши въпроса с отоплението на болницата в Ловеч и от вчера е възстановено подаването на газ и отоплението. В дългосрочен план, няма да се допусне фалит. Това заяви днес, областният управител д-р Мадлена Бояджиева на нарочна пресконференция.

Вчера д-р Бояджиеав и народният представител Корнелия Маринова бяха на поискана от тях среща с министър Москов и неговият екип, относно текущото състояние на МБАЛ Ловеч.

В телеграфен стил д-р Бояджиева информира за хронологията на проблема, възникнал на 23 декември миналата година, когато „Овергаз Холдинг” АД спря газоподаването на лечебното заведение в Ловеч. „Като областен управител бях уведомена едва на 4 януари следобед.

Направих спешен разговор с прокуриста на МБАЛ – Ловеч, д-р Донка Минкова и тя ме уведоми, че отоплението е спряно преди празниците заради просрочени задължения към газовото дружество в размер на 52 000 лв.

На 5 януари в 13.00 часа бях в болницата, където проведохме по проблема с газоснабдяването с д-р Минкова и стана ясно, че общите просрочения са над 3 млн. лв. Около 1.6 милиона за задълженията към доставчици на лекарства, около 1,1 милиона са за консумативи. Имат и просрочени и неразплатени задължения към други доставчици.

Д-р Минков, като прокурист, беше направила опит за пускане на алтернативно отопление. Проблема според е изключително важен и изключително болен, защото е недопустимо пациентите на едно лечебно заведение да бъдат лекувани при такива условия – без отопление, каза Областния управител.

За мен беше от изключително значение да се реагира веднага и заявих на д-р Минкова, че е необходима среща със здравния министър. След това разговаряхме с Корнелия Маринова, в качеството й на народен представител и с нейно съдействието бе уговорена спешна среща в Министерството на здравеопазването, за да потърсим по-дългосрочно решение на въпроса, каза д-р Бояджиева.

Срещата се проведе вчера в 12 ч в министерството. От страна на министър Москов срещнахме изключително разбиране по проблема, както по отношение на отоплението в ловешката болница, така и по отношение на финансовото състояние на лечебното заведение, за което говори и самият факт, че веднага след срещата беше пуснато отоплението в болницата.

От прокуриста на болницата и от някои медии научих, че имало предложение от страна на Община Ловеч да бъде отпуснат безлихвен кредит на МБАЛ Ловеч в размер на 50-60 хиляди лева, за да се погасят задълженията към газовото дружество, каза д-р Бояджиева.

„Като областен управител и като бивш управител на лечебно заведение считам, че решаване на проблема с кредит от общината, не е най-приемливо.

Първо, защото кредит трябва да се връща, а при това тежко финансово състояние на болницата, пак ще има затруднения.

Второ, защото отпускането му изисква повече технологично време – трябва да се вземе решение от общинския съвет, който ще заседава чак на 29 януари, а въпросът с отоплението не търпи отлагане.

И трето, защото това според мен е краткосрочно решение, а следват още два зимни месеца и ще се натрупат още сметки”, обясни позицията си д-р Бояджиева и подчерта, че постигнатото в министерството е най-точното и най-правилното решение в тази ситуация.

Министър Москов, изказвайки се снощи по телевизията заяви, че е занимал лично министър-председателя Бойко Борисов с проблема и че болницата в Ловеч няма да фалира. По думите на областния управител „самият факт, че отоплението бе пуснато веднага, говори, че министерството и държавата са изключително ангажирани с болницата и няма да се допусне фалит”.

След нашата среща с министър Москов, останахме и на следващата среща, която беше с кмета на община Ловеч, прокуриста на МБАЛ Ловеч и здравният министър.

 

 

 

2 коментара

  1. “Кметът Казанджиев: До три дни решаваме проблема с отоплението в болницата”. това е ниска топка и много лош ПиАр като замисъл и изпълнение. Управляващ в Ловеч е другаря Казанджиев, другаря Недялков, другаря Горов, другарката Валентина Янкова Митева, другарката Доротоея, другаря Анатоли Иванов и разни от сорта, ведно с всичките им роднини, които са назначени на хранилка в общината.

  2. Ако това са управляващите сега на Ловеч – жална ни майна и занапред. И Областната, и Корнелия Маринова демонстрират простащина. Кой къде ходил, какво казал, чул-недочул. Ниско ниво.

Comments are closed.