Четири решения, приети от общинския съвет в Луковит на заседание през септември, върна за ново обсъждане областният управител. Те касаят продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост, като с две се възлага на кмета на общината да сключи договор за продажба, а с другите две – да проведе търг.

Първите две решения според Виктор Стойчев са незаконосъобразни, тъй като общинският съвет е приел за сведение изготвената пазарна оценка и е определил по-ниска пазарна цена на имота, макар и тя да представлява 120% от размера на данъчната оценка. Законът за общинската собственост изисква такава разпоредителна сделка да се извършва на пазарна цена, без общинският съвет да се намесва при определяне на цената. В решенията не е изложено кое налага цената да бъде намалена.

Няма законова възможност общинският съвет да редуцира по своя воля пазарната оценка, тъй като поставя неоснователно физически или юридически лица в по-благоприятно положение при придобиване на собственост върху общински имоти и нарушава изискването общинският съвет да управлява и се разпорежда с имущество в интерес на общината, коментира Стойчев.

Подобни са неговите мотиви и за другите две върнати решения, в които общинският съвет също определя по-ниска цена от определената пазарна оценка. И тук целта е защита на обществения интерес. Макар и да са издадени от компетентен орган и в съответствие с административноправните правила и целта на закона, те са в противоречие на материалноправните разпоредби.

Четирите решения съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация трябва да бъдат разгледани отново в 14-дневен срок от получаване на заповедта на областния управител за връщането им.