Със заповед от днес областният управител Виктор Стойчев връща за ново обсъждане в общинския съвет в Ловеч решенията, с които е приет бюджетът на общината и определен максималният размер на дълга.

Решението за бюджета (№ 608 от 21 април т. г.) е издадено в противоречие с материалния закон и несъответствие с целта му, се изтъква в мотивите на областния управител. То не е съобразено с изискванията на Закона за публичните финанси, тъй като в него не е одобрен максималният размер на новите задължения за разходи, които може да бъдат направени през годината по бюджета на общината, като наличните към края на годината задължения за разходи не може да надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години. Не са одобрени лимитът за поемане на нов общински дълг, максималният размер на общинския дълг и на общинските гаранции към края на бюджетната година.

Това решение е и прието в нарушение на процесуалния закон. При гласуването на точката за дълга съветниците са упражнили вота си двукратно, като резултатът и двата пъти е, че не се приема. В този случай председателят е следвало да пристъпи към гласуване на предложение за отхвърляне или за отлагане на следващото заседание, или предложение за заместване, както повелява правилникът за организацията и дейността на общинския съвет.

С другото върнато решение (№ 621 от 3 май т. г.) общинският съвет приема допълнение на решение № 608 и определя максимален размер на дълга. Според областния управител обаче това решение всъщност не допълва предишното, а „прегласува“ неприетата с гласуване и прегласуване точка за дълга, като я преномерира. От друга страна, с решението се одобрява максимален размер на новия общински дълг през 2022 г. – без да е ясно как е определен размерът му, но не е одобрен максимален размер на общинския дълг, както изисква Законът за публичните финанси. Липсва и яснота относно максималния размер на новите задължения за разходи, които може да бъдат натрупани през годината по бюджета на общината.

Установено е и несъответствие на посочените фактически и правни основания в двете решения, тъй като в мотивите им е посочено, че са приети във връзка с разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и постановление на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет за 2021 г., а в случая се приема бюджетът на община Ловеч за 2022 г., който съответно трябва да е съобразен със Закона за държавния бюджет за 2022 г. и постановлението на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет за 2022 г.

Тези две върнати за ново обсъждане решения с оглед разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация не влизат в сила и се разглеждат от общинския съвет в 14-дневен срок от получаването на заповедта на областния управител.

С този си акт областният управител дава възможност на общинския съвет в Ловеч да приеме законосъобразно бюджета на общината за 2022 г. За констатираната незаконосъобразност той бе сезиран в сигнал и от бившия общински съветник Данчо Заверджиев.