outrud2304151Областният съвет по условия на труд към Областен управител проведе днес заседание. То бе открито от областния управител д-р Мадлена Бояджиева и председателствано от зам.-областния управител Георги Терзийски.

Очаквам сътрудничество между всички заинтересовани страни при разработването и осъществяването на политиката за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд на територията на областта, заяви д-р Бояджиева в началото на заседанието.

На работната среща бе приет Правилник за организацията и дейността на Областния съвет по условия на труд (ОСУТ).

Мирослава Ангелова, изп. длъжността директор на дирекция „Инспекция по труда” в Ловеч представи Годишен доклад за дейността на дирекцията през 2014 г., изготвен от предишното ръководство. „За пръв път годишният отчет за работата на териториална структура на изпълнителната власт бе изнесена първо пред медиите и областният управител се запозна с данните от там. Нещо повече – оказа се, че въвеждащата част от този документ, с която се правеха доста обобщения, всъщност бе копирана от изследване на Института за пазарна икономика от 2013 г. Така че няма да се съглася с някои от направените изводи в доклада, в това число и че в Ловешка област делът на сивата икономика е един от най-високите в страната”, подчерта Терзийски.

outrud2304153На заседанието днес бе представен и доклад за трудовите злополуки в област Ловеч през 2014 г.

За периода са регистрирани и признати 31 трудови злополуки, от които 25 са приети за трудови злополуки с внезапно увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, 6 са приети за трудови злополуки, станали по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до местоживеене или друго място в работно време.

Три от злополуките не са приети за трудови по разпореждане от длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на НОИ, на база събраните документи и доказателства.

Общият брой на загубените дни поради временна неработоспособност, вследствие на трудови злополуки за 2014 г. е 2975.

Три от злополуките са с последица смърт, като две от злополуките с летален изход са приети за трудови, а третата – не е приета за трудова злополука.

Най-много са трудовите злополуки в „Преработваща промишленост” – 9. По три са в производство на хранителни продукти и в производство на мебели. По една е регистрирана в производство на фурнир и дървесни плочи, производство на лекарствени продукти и при леене на чугун.

outrud2304152В сектор „Хуманно здравеопазване и социални работи“ през 2014 г. са станали 4 трудови злополуки, в сектори „Държавно управление“ и „Образование“ по 3 трудови злополуки. По една трудова злополука е регистрирана в следните икономически дейности: събиране, пречистване и доставяне на води; строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти; търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали; товарен автомобилен транспорт; други далекосъобщителни дейности, както и дейност на спортни клубове.