chistenesopot406163Областна администрация проведе традиционната си инициатива „Да ловим риба на чисто“. Тя се организира за пети път  съвместно с ИАРА – Ловеч и Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в рамките на кампанията „Да изчистим България ЗАЕДНО“.

Областният управител Ирина Митева, зам.-областният Георги Терзийски и много служители на администрацията, както и доброволци от Ловеч и Троян чистиха язовирната стена и района около нея на язовир Сопот. 52 чувала с отпадъци бяха събрани и извозени веднага със съдействието на община Угърчин.

След екоакцията се проведе и риболовно състезание. В него се включиха общо 21 участници от Клуб за любителски риболов в Троян и училище „Димитър Димов“ в Ловеч в две възрастови групи – до 14 и до 18 години.

chistenesopot406161То бе ръководено от международния съдия по улов на риба и риболовна техника Кольо Коев.

Наградите на участниците връчиха областният управител Ирина Митева и народният представител Иван Миховски, който се включи в екоакцията като осигури материал за зарибяване на язовира – 2000 броя толстолоб.

Благодаря на всички вас, че и тази година сме заедно, за да направим нашата област по-чиста, каза при откриването Ирина Митева, която даде и стартовия изстрел на състезанието.

Николай Копанов, Михаил Неделков и Светослав Цочев са първите трима в категорията от 15 до 18 години.

Анислава Копанова спечели в категорията до 14 години, както и приз за най-голяма уловена риба, а Пламена Иванова за най-малък участник.

Уловената от децата риба бе върната отново в язовира.

Инициативата се проведе със съдействието на община Ловеч и община Угърчин, и фирма „Славимес“. Наградният фонд бе осигурен от Сдружение на риболовците – Троян и лично на Йосиф Петров, Ловно-рибарско дружество Ловеч и Троян и Печатница „Дъга“.