europe905121Областна администрация – Ловеч и Сдружение „Знание“ спечелиха проект по Националната програма за младежки дейности, подпрограма „Национални младежки инициативи и кампании“. Темата на проекта е „Изборите за Европейски парламент“ през 2014“ и цели популяризиране на  достъпна информация за регламента и смисъла на европейските избори, мотивиране на повече млади хора да участват в изборите.

Проектът ще се реализира в четири града от област Ловеч – Ловеч, Троян, Луковит и Летница и от организацията набират участници, млади хора на възраст 17-29 години от тези населени места, които искат да се включат в изпълнението му.

Дейностите,  с които ще се насърчава избирателната активност на младите за европейските избори през 2014 са: анализ на нагласите и необходимост от информация, обучение на младежите, участващи в проекта по отношение на функциите и правомощията на парламента, решения и как влияят върху ежедневието ни, разработване и разпространение на материали, адаптирани към целевата група, срещи дискусии между експерти по темата и младежи   и заключителни събития в четирите града.

Инициативата  е мотивирана от необходимостта по неполитизиран начин да се предостави информация за важността на директната демокрация и европейския вот. Според проучване на Евро барометър  липсата на информация е една от основните причини за слабото участие на хората в Европейски избори, 84% от европейците смятат, че участието в избори би било по-високо, ако хората имат повече достъпни материали за влиянието на ЕС в тяхното ежедневие.

Европейският парламент вече е дал началото на своята кампания за повишаване на осведомеността   за предстоящите европейски избори през 2014 г, която се състои от четири етапа и  ще продължи и след самите избори. „Европейският парламент е камарата на гражданите, ние сме гласът на гражданите  в процеса на вземане на решения в ЕС.  Този път обаче е по-различно, кампанията проправя пътя към изборите на 22-25 май, но продължава и след това – до избирането на председател  на Европейската комисия и до даването на одобрение на политическата програма на новата Комисия“ , казва Отмар Карас, заместник председател на ЕП за комуникациите.  Първият етап е реализиран през месец септември 2013 и е свързан с представянето на мотото на кампанията „Действай, съдействай, въздействай!“, вторият продължава до февруари 2014 и се състои от поредица от интерактивни събития в европейските градове към пет основни теми – икономиката, работните места, качеството на живот, парите и мястото на ЕС в света. Третият етап е свързан с датите на изборите 22-25 май 2014. Последният етап обхваща периода слез изборите до избирането на новия председател на Комисията и до встъпването му в длъжност.

Мотото на кампанията „ДЕЙСТВАЙ, СЪДЕЙСТВАЙ, ВЪЗДЕЙСТВАЙ!“ подчертава, че избирателите на ЕС могат да упражнят властта си и да определят чрез своя глас, как ще изглежда Европа в бъдеще.