oblast1005131Специални контейнери за разделно събиране на отпадъци са разположени в сградата на Областна администрация и Община Ловеч. От днес, 7 ноември, служителите на ведомствата могат да изхвърлят пластмаса и хартия в специалните кутии, доставени с любезното съдействие на „ЕКОБУЛПАК“ и „ЕКО“ ЕАД гр. Ловеч.

Инициативата на ведомствата е в продължение на европейската практика за разделно събиране на отпадъци. Известно е, че рециклирането на 1 тон вестникарска хартия спестява около 1 тон дървесна целулоза, а рециклирането на 1 тон принтер или факс хартия спасява малко повече от 2 тона. Изчислено е, че рециклирането на половината от използваната хартия по света би спасило изсичането на около 80 000 кв. км гори.

С рециклирането на хартиена маса се спестява и питейна вода и енергия. За производството на 1 кг хартия са нужни 324 литра вода. С рециклирането на един тон хартия се спестява 4000 kWh електроенергия.

„Зелената инициатива в България и Европа е от години, но за да има напредък трябва всеки един от нас да създаде своята култура за разделно събиране на отпадъците, изхвърлени от нас. Така правим утрешния си ден по-чист и по-приятен“, подчерта областният управител Милко Недялков като увери, че зелената практика ще се въведе във всички ловешки държавни и общински ведомства.

 

 

1 коментар

  1. Това, че Областна администрация ще се разделят отпадъците е европейско решение на Областен управител, какъв е смисъла да се разделят отпадъците като след това фирмата която ги извозва събира разделените отпадъци в един камион, кара ги на депото отново в един контейнер, след това този контейнер се кара до сепатрираща инсталация и след това от 10 до 30% се връщат да се депонират в депото ни като негодни за рециклиране.
    Ето защо една такова смесване на разделно събраните отпадъци за да бъдат сепарирани и след това, част от тях да се връщат като негодни в никой случай не е европейско. По мое скромно мнение областен управител е подведен от фирмите изпълнителки или от кмета, че реално имаме разделно събиране на отпадъци в противен случай той не би разпоредил разделно събиране на отпадъците, защото реално такова няма .

Comments are closed.