ousopot2706151Областна администрация начело с областния управител д-р Мадлена Бояджиева и заместника й Георги Терзийски и доброволците на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ и деца от Троян със съдействието на ИАРА – „Рибарство и контрол“ – Ловеч, проведоха на 27 юни за пети пореден път екоинициативата си „Да ловим риба на чисто“ като част от кампанията „Да изчистим България ЗАЕДНО“. Това съобщават от пресцентъра на администрацията.

Край бреговете на язовир Сопот до троянското село Голяма Желязна в ранна утрин въпреки дъждовното време екипирани с чували и ръкавици участниците старателно почистиха отпадъци от всякакъв вид край язовирната стена. Пластмасови бутилки, цигарени кутии, хартиени и найлонови опаковки, консервени кутии и дори домашни чехли бяха събрани и отнесени в контейнера, който се почиства редовно.

След екоакцията д-р Бояджиева и Георги Терзийски, придружавани от д-р Йордан Найденов – главен инспектор „Рибарство и контрол“, гостуваха на любители на риболова, опънали палатки на брега. Бяха проверени риболовните им билети, а всеки от тях получи и плакати с видовете риба по нашия край, както и мерителна линийка. Хората, избрали това място за отдих през уикенда, почистиха зарязан с боклуците бивак на други летовници близо до техния.

ousopot27061579 участници се включиха в организираното риболовно състезание. Анислава Копанова спечели първо място като тя бе победител с най-голямата хваната риба – 360 гр., най-много уловена риба – общо 760 гр, а и бе най-малкият участник в състезанието. Тя получи въдица с макара и риболовно столче. Въдица си спечели и Николай Копанов, който бе хванал 260 гр. риба. На трето място останаха Румен Тачев и Цветелин Цочев – всички от троянската школа към Ловно-рибарското дружество. Ловеч бе представен с участието на близначките Беатрис и Стефани Аргирови, които за пръв път хващаха въдица, но и те имаха слука.

Всички участници получиха грамоти и плакати на инициативата. Те им бяха връчени от областния управител. Д-р Бояджиева благодари на доброволците от библиотеката, че вече толкова години поддържат инициативата, родила се по времето на областния управител Николай Нанков, и винаги се включват в нея. Тя подчерта ролята на ИАРА „Рибарство и контрол“ в организацията и благодари на Ловно-рибарските дружества от Ловеч и Троян, както и на спомоществувателите Станислав Найденов от Ловеч и Йосиф Петров от Троян, осигурили закуските на децата и наградния фонд.

ousopot2706155Прекарахме чудесен ден – първо свършихме работата, после се забавлявахме. Забелязва се, че вече събраните чували с боклуци са по-малко в сравнение с първите години – едва 14 чувала днес. Това означава, че хората по-често се замислят за опазване на природата и изхвърлят отпадъците си на определените за целта места, коментираха доброволци, участвали в инициативата през всичките й години.

Язовир „Сопот” е един от най-големите водоеми в страната и най-големият в област Ловеч. Площта му е 5500 дка, а вместимостта на водата над 60 млн. куб. метра. Мястото е много красиво и много летовници от близо и далеч избират тук да прекарват почивните си дни. Не разбирам как може някой хем да казва, че обича природата и почива тук, хем оставя след себе си отпадъци, които друг трябва да почиства. Да пазим и да се грижим за околната среда трябва да е наша първостепенна задача, коментира д-р Бояджиева днешната екоакция.