oblast1005131Георги Терзийски подписа за Областен управител договорите за строително-ремонтните дейности в Гложенския манастир и механа „Вароша” в Ловеч.

Сумата по договора за ремонт на първия обект, е 13 235,70 лв. Средствата са предвидени за ремонт на покрива, а дейностите ще осъществи „Терабо” ООД – София.

40 156,40 лв е стойността на договора за ремонт на покрива на втория обект. Той ще бъде извършен от ловешката фирма „ВЕСТРОЙ 71” ЕООД.

През април със свое постановление правителството отпусна общо 324 000 лв на област Ловеч за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Областен управител е поискал средствата за светата обител след като на 28 юли 2014 г. в резултат на интензивни валежи, съпроводени с градушка, се пропуква покривът на сградата. Създалата се бедствена ситуация предизвика затруднения за цялостното нормално функциониране на манастира и е отправено искане от Ловчанска митрополия за финансиране на ремонтните дейности.

С постановлението от 17 април т.г. са одобрени и поисканите над 40 000 лв за ремонт на покрива на Механа „Вароша”. Мотивирано искане е отправено още през 2012 г. Обектът е държавна собственост, намиращ се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Средствата са за спешен ремонт на покрива на сградата, който включва временното отстраняване на каменните плочи, ремонт на част от носещата дървена конструкция, полагане на изолиращо покритие и възстановяване на предишния вид на покрива.

Средствата са преведени, изпълнителите избрани, договорите сключени. Предстоят ремонтните дейности. Те трябва да приключат в рамките на три месеца.