madlena307131Областният управител д-р Мадлена Бояджиева със своя заповед от 16 март върна за ново обсъждане решение на общинския съвет в Тетевен. То е прието на заседание на 26 февруари т. г. С него се дава съгласие за безвъзмездно учредяване на право на прокарване и право на строеж на съоръжения на „ЧЕЗ Разпределение България”.

Допуснати са съществени нарушения на административнопроцесуалните правила и липса на приложени документи към протокола от заседанието, са мотивите на областния управител.

От приетото решение не става ясен характерът на собственост на имотите, които дружеството иска да ползва – публична общинска или частна общинска, а от там и дали е приложима правната норма, която допуска безвъзмездното използване на имотите.

Освен това с решението се учредява безвъзмездно ограничено вещно право на строеж, а не се предоставя използване на имот. В този случай следва да се приложи ред от Закона за енергетиката, съгласно който се учредява възмездно правото на строеж в полза на лицето, което ще изгражда и експлоатира енергийния обект.

Пълният текст на заповедта може да се види в секция „Закони и решения” в сайта на Областна администрация.