oukolej512143Областен управител Ловеч бе удостоен днес с плакет и грамота по повод 25-годишнината на Техническия колеж в града. Почетният символ прие д-р Мадлена Бояджиева. Той бе присъден на институцията за заслуги за утвърждаването и развитието на висшето училище през този четвърт век.

„Това е първото тържествено събитие, на което съм поканена в качеството ми на областен управител, и съм тук с изключително удоволствие. Защото общуването с младите хора е вдъхновяващо и зареждащо. А всички имаме нужда от повече вдъхновение. Като се каже – университет, колеж… някак си представяме висше училище с достолепна история. 25 години обаче са дълъг период за работа и кратък за такава история. През тези години обаче тук са се случвали много и полезни неща. И те са факт благодарение на вас – преподавателите и студентите”, каза в поздравителното си слово д-р Бояджиева и пожела „бъдете новатори, следвайте мечтите си”.

oukolej512142„Днешният Технически колеж е рожба на новото време на преструктуриране на образованието през 90-те години на миналия век, което си постави задачата да преобразува съществуващите форми на обучение след средното образование в институти и колежи за нуждите на местната, регионалната и национална промишленост и инфраструктура”, подчерта директорът доц. д-р Георги Рашев. Той очерта мисията на ръководството – подготовка на конкурентоспособни кадри с висше техническо образование, чрез прилагане на високо качествени образователни и научно-изследователски услуги в съответствие с европейските образователни стандарти. „Нашите приоритети са подготовка на висококвалифицирани специалисти с висше образование в областта на машиностроенето, автомобилостроенето, електротехниката, компютърната и информационната техника и текстилната техника в съответствие с изискванията на европейското образователно пространство, както и изграждане и развиване на съвременна научно-техническа база за обучение и учебно-производствена дейност”, изтъкна още доц. Рашев.

Проф. д.т.н. Райчо Иларионов, ректор на Технически университет – Габрово, също гост на събитието, поздрави преподавателите и студентите от колежа и изрази огромното си желание час по-скоро да бъде въведено дуалното обучение в България.

В момента в колежа се обучават студенти в три акредитирани професионални направления и четири специалности – „Автомобилно машиностроене”, „Машиностроене”, „Електротехника” и „Компютърни системи и технологии”. Завършилите успешно получават квалификационна степен “професионален бакалавър”.

oukolej512141Гости на тържественото честване на 25-годишнината на Техническия колеж бяха както кметът на общината Минчо Казанджиев, така и много представители на бизнеса от региона, които работят с кадри, обучавани и завършили колежа или осигуряват възможностите за тяхното практическо обучение. На тържествената церемония бяха връчени и дипломите на последния випуск.

За 25-те години работа в Технически колеж Ловеч са се дипломирали над 1800 студенти, а отличниците, които днес получиха дипломите си, са 11. Тържествената церемония започна с водосвет, отслужен от Ловчански митрополит Гавриил.

4 коментара

  1. Да живее техническият колеж – ковачница на отличници и висококвалифицирани кадри вече 325 години!!!

  2. Може ли някой да ми каже тази за какво получава награда. Тази допреди два дни не е знаела, че в Ловеч има технически колеж.

    1. А що е то Технически колеж, освен сергия за продажба на съмнителни дипломи и канал за точене на бюджета от бременни?

Comments are closed.