lovechobshtina103121Общинският съвет одобри актуализацията на план-схемата за разполагане на преместваеми съоръжения и обекти в града

Няма опасност от инвазия на Lafka в Ловеч. Това стана ясно днес от изявление на кмета Минчо Казанджиев по време на обсъждане в общинския съвет на предложението за актуализация на план-схемата за разполагане на преместваеми съоръжения и обекти (павилиони) по реда чл. 56 от ЗУТ на територията на град Ловеч.

Кметът съобщи, че няма сключен договор с „Табак Маркет“, собственик на марката Lafka, оттам само е дошло писмо в общината с искането да се продават цигари, други тютюневи изделия, предплатени карти за мобилни телефони и захарни изделия. Това не може да стане в едно преместваемо съоръжение, коментира кметът, тъй като общинският съвет далновидно е разграничил в Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане

на територията на община Ловеч отделните обекти и тяхното предназначение. В обектите може да се извършва само поотделно търговия с хранителни продукти, включително плодове и зеленчуци, търговия с печатни произведения, продажба на дребни промишлени стоки и цигари, извършване на услуги. В договорите, които предстои да бъдат сключени с новите наематели на съоръженията, ще бъде изрично записано, посочи кметът, че при нарушение на изискванията за извършвана търговска дейност договорът се прекратява едностранно от собственика, тоест общината.

Ние като община не можем да върнем кандидат-инвеститорите в Ловеч, но общинският съвет е разграничил дейностите за търговия в преместваемите съоръжения и ако някой иска да продава всичко, няма как да се случи, каза кметът. Той подчерта, че дребните търговци трябва да бъдат спокойни за бизнеса си. Те ще се явят на търг или конкурс за обектите. Процедурите предстоят през април.

Целта е да се запази бизнеса на хората, като в същото време обектите бъдат разположени, така че да отговарят на нормите в Наредбата, обяви и главният архитект на община Ловеч Силвия Средкова. В централната градска част преместваемите съоръжения ще бъдат унифицирани като облик и цвят. Конкретен унифициран модел в момента няма, при тръжните процедури ще бъдат определени материалите, цветът и видът на обектите, като няма да бъде посочван конкретен производител, обясни Средкова. Това ще бъде определено на разширено заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията с участието на Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници – дружества Ловеч.

По време на обсъждането на предложението за актуализацията на план-схемата за разполагане на преместваемите съоръжения стана ясно, че досега обектите по схемата са били 62, актуализацията се налага заради постъпили и одобрени искания само на ловешки граждани за още 6 обекта. Други искания не са удовлетворени заради несъответствие със Закона за устройство на територията.

Актуализацията бе одобрена с гласовете на 24-има общински съветници от общо участвали във вота 31, един бе „против“, 6 се въздържаха.

 

1 коментар

  1. Машала Туджаров!

Comments are closed.