Община Ловеч внася някои уточнения относно организацията на движението на автомобили и пешеходци по улиците и кръстовищата в условията на обилен сняг.

Постоянният снеговалеж и ниските температури през последните две седмици внесоха известни затруднения и наложиха някои промени. Същевременно върви непрекъснато почистване и третиране с антиобледенителни препарати от страна на служителите на общинската фирма „ЕКО“ ЕАД, която отговаря за снегопочистването в града.

Поради лошите метеорологични условия и за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия и опасности при движението на МПС и пешеходци, се изключват светофарните уредби на някои кръстовища. Това става там, където поради наличие на надлъжен наклон на единия или двата пресичащи се пътя, при работеща уредба би се затруднило потеглянето и преминаването на МПС, което може да създаде опасност за движението и предпоставки за ПТП.

При режим на включена жълта мигаща светлина на пътен светофар, означаваща „Внимание!“, водачите и пешеходците са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи при движението си. Нормалната работа на светофарните уредби на тези кръстовища ще бъде възстановена веднага щом метеорологичните условия се подобрят и отпаднат предпоставките за опасност за движението и ПТП.

Община Ловеч напомня още, че ръководителите на учреждения, стопански и обществени организации, търговски дружества, фирми, заведения за обществено хранене, магазини и ателиета за услуги и на гражданите – собственици, стопанисващи и експлоатиращи сградите, имат задължението да почистват прилежащите към тях тротоари и вътрешни междублокови пространства от сняг, както и ледените висулки по сградите. Снегът не бива да се изхвърля върху почистеното пътно платно, а да се складира в близост до бордюра.

Това задължение е по чл. 14, ал. 6 от Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, общественото имущество и природата на община Ловеч. При установени нарушения на физическите лица се налага глоба от 50 до 200 лева.

Общинската администрация благодари за проявеното разбиране и съдействие!

2 коментара

  1. Улица 6-ти септември, никой ама никой не е минавал да чисти от първия сняг. Кого лъжете кого

  2. “Уважаеми” общинари, искам да ви поправя малко словата написани в това съобщение! Вместо СНЕГОПОЧИСТВАНЕ пишете СНЕГОМАЧКАНЕ или по точно СНЕГОРАЗМЕСТВАНЕ. Нито една улица няма почистена така както би трябвало да бъде. Що се отнася до препаратите нанесени върху пътното платно, много ми приличат на чиста “ГОЛА ВОДА” защото веднага се образува много хубав лед. Явно никой от вас не е минал да провери как е почистено – говоря за главните улици на града, останалите да се оправят както могат. Но и там ФИРМА “_ КО” при условие че хората са успели да си оправят пътното платно за да могат да паркират и да се движат, минава снегорин за да ги затрупа отново и то всеки ден по няколко пъти. ЕЕЕЕЕЕЕ стига де, не ви ли е срам. за това ли плащаме данъците си, да отчитате дейност безмислено! Оставете нещата сами на себе си и ще се оправим по добре от това да ни БАЛАМОСТВАТЕ.

Comments are closed.