Европейската нощ на прилепите бе отбелязана на 11 октомври в Ловеч с информационна кампания, която се организира от Община Ловеч и „Зелени Балкани“. Точно в 13 часа участниците бяха посрещнати от специалистите в музейната сбирка “Атанас и Васил Атанасови”.

Честването протича в цялата страна в периода от 26 септември до 14 октомври 2018 г. като са се включили 15 организации, институции и граждански организации.

Участниците в Ловеч, които бяха предимно деца, научиха, че прилепите не са страшни, а полезни. В Деветашката пещера, която е близо до Ловеч, живее третата по значимост колония на прилепи в Европа, като там има хиляди екземпляри. Те зимуват или прекарват неблагоприятното време в тъмната част на пещерата. В Европа се срещат 35 вида прилепи, а в България има 33 от тях, което е голямо богатство.

Прилепите не са слепи, те се ориентират чрез специфични високочестотни сигнали от ултразвуковия диапазон. По този начин сканират обектите и много точно се ориентират дори в мрака.

Прилепите са защитен вид и никой няма право да ги улавя и задържа. Ако човек види бедстващ прилеп, трябва да го прибере на тихо и тъмно място, а след това да информира природозащитниците от РИОСВ или „Зелени Балкани”.

След кампанията от „Зелени Балкани“ изпратиха следното съобщение до Община Ловеч: „Сърдечно Ви благодарим за гостоприемството, организацията и съдействието!“