helga207151Жанина Илиева

Младата скандинавска звезда Хелга Флатлан – едно от горещите нови имена в съвременната европейска проза, пристига в България за премиерата на най-успешния си роман досега – „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, в превод на български и издание на ИК “Персей”. След събитието в София писателката ще се срещне с читателите в Ловеч на 8 юли (сряда) – в Клуба на културните дейци, от 17.30 ч.

Тя е твърде млада, само на 30, но е невероятно талантлива и вече е спечелила едни от най-големите литературни награди в родината си. Критиката й предрича световна кариера и вещае, че тя определено е автор, който ще четем и в бъдеще.

Още като студентка по норвежка филология Хелга Флатлан прави силно впечатление с първата си поява на литературната сцена. А когато през 2010 г. излиза дебютният й роман „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, критиката е във възторг. Хелга пише романа си на езика на младите хора, като описва пречките пред това да изразят себе си. Тази книга е за неосъществения им бунт. За посърналата любов, която се губи като слънцето по зимното северно небе.

Историята е разказана от четири гледни точки – две са на възмъжаващите младежи, чиято трагедия се разкрива постепенно пред нас, третата е на майката на един от тях, а четвъртата е на съседа, пред очите на който се разгръща тази история. Тя е за съдбите на четирима приятели, но и за всички около тях. Идиличното норвежко селище ще се превърне в сцена на плаха любов, тайна саможертва, неизказани мечти, мъчителни разочарования. Затова Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински – армията. Но дали тази тяхна стъпка няма да се превърне в последна, а животът им – в трагедия?

„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” е роман за съзряването, за скъсването на пъпната връв с детството, за напускането на света на сигурността и за болката, от която никой не е застрахован.

Хелга Флатлан ни води през съдбите на героите си по неочаквано нежен и интригуващ начин. Постепенно превръща романа си от история за съзряването в книга за изборите, които правим. И за последствията, които неминуемо трябва да понесем.

Според критиката „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” е истински зрял дебют. Той подсказва голям литературен талант, пише пресата в Норвегия, като отбелязва, че младата авторка е създала и правдива картина на цялото общество.

„Моето поколение е отегчено от живота, без да се е сблъскало с него – казва в едно интервю Флатлан. – За мнозина войната например е нещо като да вземеш раница и да отидеш в Тайланд. Затова и героите ми, въпреки че са надарени и умни, предприемат на практика необмислени действия. Исках да покажа колко важни са нашите избори.”

Успехът на дебютната й книга вдъхновява Хелга Флатлан да създаде и два романа като продължение на „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, този тъжен, но изпълнен с живот разказ за приятелството, за отчуждението, за силата, която ни е нужна, за да приемем загубата. Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн ви очакват в своя свят. Дали обаче и вие искате да сте като тях?

Този майсторски дебют, който оставя следа в съвременната литература, е част от поредицата на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Преводът е на Ростислав Петров, а пристигането на Хелга Флатлан в България е със съдействието на НУРЛА.

 

 

 

(кратка анотация)

 

„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” е роман за бунта на четирима младежи срещу идиличния, спокоен и сигурен свят, в който живеят. Дълбоко в сърцата им са скрити потулени тайни, плахи чувства и неизказани мечти. Но те си мислят, че са отегчени от живота, без наистина да са се сблъскали с него. Затова бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински. Но дали няма тази тяхна крачка да бъде последна, а животът им да се превърне в трагедия?

Въздействащ с емоциите си роман за съзряването, за скъсването на пъпната връв с детството и за болката, от която никой не е застрахован. Хелга Флатлан ни води през съдбите на героите си по неочаквано нежен и интригуващ начин, като ни кара да се замислим колко съдбоносни са изборите, които правим в живота си.

Ако искате да прочетете качествено четиво, което ще помните дълго време, това е романът „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, един от най-зрелите дебюти в днешната европейска проза.

Хелга Флатлан е твърде млада, но е невероятно талантлива и вече е спечелила едни от големите литературни награди в родината си („Таряй Весос“ за дебют, награда на критиката за млад автор, наградата на „Аскехау“ за дебют). Критиците й предричат световна кариера и предвещават, че тя е автор, който ще четем и в бъдеще. Хелга е написала романа си на езика на младите хора, като описва пречките пред това да изразят себе си.

 

Хелга Флатлан

Остани, ако можеш. Замини, ако трябва

ИК Персей, съвременна проза

ISBN 978-619-161-070-9, 224 стр., 8 лв.