kaliina2905131Жанина Илиева

Сценарий за късометражен филм на единадесетоклрасничката от Езиковата гимназия в Ловеч Калина Аврамова е номиниран за втория брой на Фестивала за детско медийно изкуство „Арлекин“, съобщиха от Инициативния комитет на фестивала. Той ще се проведе от 7 юни до 9 юни във Варна. Калина е поканена да присъства на трите фестивални дни и да участва в срещите с водещи специалисти в областта на киното и телевизията, да се запознае с детското и професионалното жури, което ще номинира най-добрите филми, тв- и радио-репортажи, сайтове и сценарии, представени на фестивала. По време на фестивала ще станат ясни и първите три награди, както и голямата награда на името на акад. Хачо Бояджиев.

Калина е от 11 „а“ клас с изучаване на немски език. Участвала е в театрални проекти на немски, но за първи път пише сценарий за филм. Разказва, че е научила за конкурса от преподавателя по немски Ивайло Генов. Била е в негов клуб за театрално изкуство на немски език.  Участвала е във фестивала на театрите  на немски език във София през декември 2011 г. с пиесата “Хубавата госпожа Бер”, организирано от Гьоте институт. А през юни месец 2012 г. е нейното второ участие в  театрална постановка – ” Ромео и Жулиета”  в Бургас.

Нямах техническа възможност да участвам в конкурса със заснет клип или репортаж, затова предпочетох да напиша сценарий, разказа Калина. Той е с работното заглавие „Падам, ставам, продължавам“. Разказва се за момиче и момче от едно училище, за техните мечти и препятствията, които имат по пътя към постигането им. Сценарият е от две страници, но в тях се разказва история за упоритостта да следваш това, за което мечтаеш. Момчето е спортист, тенисист и иска да спечели важно първенство, но претърпява автомобилна злополука и не може да се състезава повече. Изпада в депресия и момичето се опитва да му помогне. Споделя, че е искала да стане балерина, но счупване на крак слага край на амбициите й. Двамата се влюбват. След време тя става известен лекар и  веднъж на Коледа подарява на своя приятел изкуствена става, която е нейно научно откритие и която ще го върне към спорта.

Обичам да гледам спорт и харесвам състезателния дух. Винаги съм се чудила как хората са способни да се откажат от мечтите си, когато срещнат по-сериозна пречка пред себе си, каза Калина. Според нея все по-малко са младите хора, които са готови да се борят за сбъдване на желанията си. Заради тях написах сценария, за да ги накарам да вярват повече в мечтите, признава Калина. Организаторите са съобщили в училището, че сценарият на единадесетокласничката ще бъде филмиран. Признавам, че ми  е любопитно да видя всичко на екран, казва Калина. Тя си представя героите на своята възраст – 17-годишни.

Калина е от Горна Оряховица. Обича народните танци и играе във фолклорна компания  „Сидер войвода“ към читалище „Братя Грънчарови“. Иска да се занимава с туризъм. Твърди, че писането за нея е хоби, но пък добрата езикова подготовка дължи на преподавателката си от Езиковата Цветелина Найденова.

 

1 коментар

Comments are closed.