lukovitproekt1101161

lukovitproekt1101162„Силната социална политика, която Община Луковит води през последните години, продължава и през новия програмен период“, сподели Камелия Василева – ръководител на проекта, на началната конференция по проект „Грижа за всеки“. Тя подчерта, че през 2015 г. е започнало изпълнението на първия проект на Общината, финансиран по Оперативната програма за храни,, в резултат на който 130 жители на общината ежедневно получават топъл обяд. От пролетта на 2015 г. с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., 30 лични асистенти полагат грижи за наши съграждани в тежко здравословно състояние.

От края на 2015 г. се изпълнява и новият проект „Грижа за всеки“, който също спечели финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.. Договорът за безвъзмездната финансова помощ № BG05M9OP001-2.002-0019-C001 между МТСП и Община Луковит е на стойност 499 773.84 лева.

Общинската администрация има опит в предоставянето на услуги в домашна среда и разполага с база данни за лица, които са кандидатствали за предоставяне на такъв тип социални услуги по схеми на ОПРЧР 2007-2013 г. С разработването и реализирането на този проект местната администрация отговаря на голямото търсене на услуги в домашна среда и на услуги в общността.

Ще бъде осигурен достъп до услугите на минимум 78 потребители – хора с увреждания, техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

Предстои създаване на Център за почасови услуги, който ще се помещава в град Луковит на ул. „Княз Борис I“ №54 (в сградата на Домашен социален патронаж). Осигурени са средства за извършване на ремонт, обзавеждане и оборудване. Ще бъдат обособени помещения за социални и психологически консултации и здравен кът за манипулации и рехабилитационни упражнения.

Центърът ще предоставя комплекс от социални услуги: „домашен помощник“, „личен асистент“, здравен асистент“, иновативни услуги за социално включване, мотивационна и психологическа подкрепа. Услугите ще бъдат предоставяни както в Центъра, така и в домашна среда – мобилни услуги.

В центъра ще работи персонал, включващ мултидисциплинарен екип – социоконсултант/педагог. Психолог, здравен асистент с медицинско образование, домашни помощници и лични асистенти. Персоналът ще бъде обучен и текущо консултиран за предоставяне на качествени услуги.

В резултат на изпълнение на дейностите ще се подобри качеството на живот на възрастните и хората с увреждания, съобразно техните възможности и специфични потребности.