pochetni1804131Нов проект на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания влиза в общинския съвет. Предложението е на кмета Минчо Казанджиев. Проект на Наредбата беше внесен за обсъждане от общинските съветници за сесията през юли, но по предложение на Доротея Цанкова то бе отложено, за да се проведе преди това обществено обсъждане.

Идеята на изменението и допълнението на Наредбата е да се постигне ефективна и структурирана вътрешна правна уредба. Промените са свързани с конкретизация на понятията, систематизиране на правната материя и уеднаквяване на процедурата по връчване на почетните знаци. В сега предложения проект на Наредбата са отразени измененията и допълненията, отбелязани в протокола от общественото обсъждане, провело се на 7 август.

Наредбата урежда вида и съдържанието на символите, почетните знаци, отличията и званията на град Ловеч, условията, критериите и начина на използване, както и реда по връчването им в тържествени случаи и по специални поводи. При определяне на вида и символиката на знаците се вземат предвид традициите и обичаите на населението от района, както и културно-историческото наследство на община Ловеч.

Символите на град Ловеч според Наредбата са знаме, герб, официален печат, огърлица-медальон на кмета, символичен ключ на града. Знамето е с първостепенно значение, гербът е елемент от него и от печата на града. Огърлицата-медальон е уникална, изработва се в единичен екземпляр и се носи от кмета при специални поводи. При встъпването си в длъжност кметът получава и символичния ключ на града, копие от който се връчва и на удостоените със званието „Почетен гражданин на Ловеч“.

Почетните знаци на град Ловеч са почетен знак, почетен медал, почетна значка и почетна грамота. Почетният знак се връчва на институции и неправителствени организации в община Ловеч за изключителните им заслуги към Ловеч във всички области на обществения живот. Почетният медал се връчва на ръководители на институции и неправителствени организации в община Ловеч, на ръководители на институции от побратимените на Ловеч градове, на български и чужди граждани за изключителни заслуги към Ловеч и на отличени със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“.

Почетната значка се връчва на председателя на общинския съвет, на общинските съветници, на кмета, на зам.-кметовете и на секретаря на общината при встъпването им в длъжност. С почетната значка се отличават български и чуждестранни граждани с принос за развитието на града и общината, преподаватели, подготвили ученици с призови места на национални и международни ученически олимпиади и състезания в направленията „Наука и техника“, „Изкуство“ и „Спорт“.

Почетната грамота е официален документ, който се издава от общината на български и чуждестранни институции и граждани, чиито постижения са принос в развитието на Ловеч във всички сфери на обществения живот, и на ученици с призови места в национални и международни ученически олимпиади и състезания в направленията „Наука и техника”, „Изкуство” и „Спорт”.

Удостояването с почетните знаци на град Ловеч става със заповед на кмета на общината, връчването се извършва в тържествена обстановка от кмета или от упълномощено от него лице.

Почетните отличия на град Ловеч са статуетките „Ловешка крепост“ – връчва се при удостояване със званието „Почетен гражданин на Ловеч“, „Ловешки меч“ – ежегодна персонална награда в областта на културата, „Спортист на годината“ – ежегодна персонална награда за най-добър спортист, „Инвеститор на годината“ – ежегодна награда за принос в развитието на икономиката в община Ловеч, „Бизнесмен на годината“ – ежегодна награда за най-добър бизнесмен, Барелеф „Св. Св. Кирил и Методий“ – ежегодна персонална награда за изявени дейци в областта на образованието, Барелеф „Св. Иван Рилски“ – ежегодна персонална награда за признание на професионален принос на лекар или стоматолог, практикуващ в община Ловеч.

Почетните отличия на град Ловеч се връчват с решение на общинския съвет за „Ловешка крепост“ и за останалите – съгласно утвърдени от общинския съвет статути. Удостояването става със заповед на кмета, а връчването от кмета или от упълномощено от него лице на тържествена церемония в присъствието на председателя на общинския съвет, общински съветници и граждани.

Почетните звания са „Почетен гражданин на Ловеч“ и „Заслужил гражданин на Ловеч“. Удостояването със званието „почетен“ става с решение на общинския съвет с квалифицирано мнозинство 2/3 от състава му и проведено обществено обсъждане. Удостояването със званието „заслужил“ става с решение на общинския съвет, взето с мнозинство повече от половината от присъстващите общински съветници, и след обществено обсъждане.

Предложение за удостояване със званията може да правят председателят на общинския съвет, кметът на общината, постоянните комисии към общинския съвет, групите на съветниците или общински съветник, инициативни комитети на граждани, подкрепени от подписа на минимум 500 жители на град Ловеч за званието „почетен“ и 300 за „заслужил“. Званието „Почетен гражданин на Ловеч“ се връчва един път в годината, „Заслужил гражданин на Ловеч“ – не повече от два пъти в годината, и двете на тържествена церемония с участието на председателя на общинския съвет, на кмета, общински съветници и граждани.

Със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ се удостояват видни държавни, обществени, стопански, научни, културни и спортни дейци, свързали своята дейност с град Ловеч, с утвърждаване на престижа му пред национални и международни институции и по повод техни кръгли годишнини, чуждестранни граждани със значителни постижения за развитието на град Ловеч и Република България, граждани, проявили изключителен героизъм в екстремни или аварийни ситуации за спасяване на човешки живот или предотвратяване на престъпление, дарители, чиито дарения са с непреходна стойност за града и общината, при други изключителни заслуги от обществена значимост. Званието „Заслужил гражданин на Ловеч“ получават дейци на науката, чиито постижения са принос в развитието на град Ловеч, автори на стойностни литературни, художествени, музикални и други творби, посветени на град Ловеч, които обогатяват културно-историческото наследство на града, спортисти и спортни деятели с изключителни постижения за прослава на града, лекари и медицински лица с изключителни заслуги за животоспасяване и лечение на болни, граждани, проявили героизъм и жертвоготовност за спасяване на човешки живот, за предотвратяване на престъпления, лица, занимаващи се с благотворителна дейност.

Удостоените със званията „почетен“ и „заслужил“ се вписват в почетната книга на град Ловеч. Званията може да бъдат отнети с решение на общинския съвет на лица, осъдени за престъпления с влязла в сила присъда. Удостоен има правото да се откаже от званието, като подаде писмено  заявление до кмета, който внася предложение за това до общинския съвет. Почетните звания може да се присъждат и посмъртно.

Това предложение на кмета за Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания ще бъде гледано на заседанията на постоянните комисии в общинския съвет по правно-нормативни въпроси, по образование, култура, младежта и децата, по икономическа политика и евроинтеграция и по здравеопазване и социални дейности на 3 септември.

1 коментар

  1. Най-важната работа на ОС. Хора няма да останат, а както е тръгнало скоро няма да останат и пътища, по които да дойдат изселниците за да си получат почетните символи….

Comments are closed.