Нов електронен портал за резервации бе представен на 30 януари в залата на Община Ловеч в присъствието на кмета Корнелия Маринова, зам.-кмета Венцислав Христов и секретаря на Общината Даниела Цанова. Новият продукт, който сега може да се види на eлектронен адрес rsv.lovech.bg, бе представен от инж. Тони Паричев, директор на Дирекция “Административно-правно и информационно обслужване”.

„Идеята днес е да представим пред туроператорите, хотелиерите и пред културните институции новия продукт, за да търсим съвместен път, за да се случат нещата по-добре, да могат туристите при визита да организират по-лесно програмата си“, каза в началото на срещата Даниела Цанова.

Електронният портал на община Ловеч е разработен през 2017 г. и единственият в България по своя обхват и мащаб, с възможност за разширение и използване в различни сфери от различни хора, бизнеси и самата администрация. Той има три секции – Събития, Туризъм и Бизнес.

Има възможност за онлайн закупуване на билети за събития, такива като Lovech Rock Fest – организирани на едно място без запазване на места, с различни типове билети – по дни и категории; събития като концерти и театрални постановки, които позволяват избор на сектор, ред и конкретно място – както от списък, така и чрез интерактивна схема на обекта.

Посетителите могат да резервират и да платят директно онлайн, след което получават на своя е-мейл електронен билет. Електронният билет може да се покаже на входа на събитието директно на мобилното устройство на посетителя или да бъде разпечатан предварително.

Има възможност и за онлайн покупката на билет за посещение на туристически обект, което може да спести време, особено, когато се касае за натоварени дни или големи групи туристи. Ако планирате посещение на забележителности като Ловешката средновековна крепост или старата градска баня “Дели хамам”, Деветашката пещера, Къкринското ханче или Зоопарк Ловеч, то в портала може да изберете деня на посещението и вида на билетите, които искате да закупите. Разплащате онлайн и отново получавате билетите си в електронен вид, като е необходимо само да ги покажете на входа.

Порталът  позволява и бързо наемане на общински обекти, както и временни места при организиране на празници и сезонни активности, като базарите на Цветница и Великден. Търговците могат да прегледат интерактивна схема на площада и да резервират обект. След това могат електронно да прикачат в системата изискваните документи и да получат фактурата и разрешителното си онлайн.

Възможността за резервация онлайн спестява усилия не само на гражданите и бизнеса, осигурява възможност за безкасови разплащания и прозрачно управление на туристическите обекти, както и конкурентна и безпристрастна възможност на бизнеса за заявяване на участие в провежданите на територията на общината базари и събития.

„Ако преди за резервация на сергия на Цветница търговците чакаха на опашки по три дни, сега са необходими 5 мин. за резервация и още10 мин. да платиш. Постарали сме се регистрацията да става по най-лесен начин“, уточни Тони Паричев.

Освен това той посочи, че има условие картите (дебитни или кредитни) да са издадени в България. Ако търговецът не притежава такава, общината ще му предложи служебен акаунт. Предвидено е помощ за резервации и плащане в общината, ако някой кандидат не работи с интернет и е затруднен при кандидатстване.

Сайтът е в процес на попълване, предстои да се добави и навигация за туристически обекти. След като всичко е готово, той ще може да се посещава през официалния сайт на Община Ловеч lovech.bg.

Кметът Корнелия Маринова пожела всичко да стане по-бързо и оперативно, за да са улеснени гражданите. Тя изтъкна, че за една година сайтът на общината е с много голям ръст на посещенията. При написване на думата „Ловеч“ сега търсачката  google.com  класира Община Ловеч веднага след информацията в уикипедия. Кметът пожела в най-скоро време общината да излезе на първо място.