Съединението прави силата … корупцията и пари! Много пари!

Павлин Иванов

След „остроумните“предложения при арест, да могат да забавят уведомяването на близки до 48 часа и още по-правовото решение – да се конфискува имущество без решение на съда, само по преценка на някаква комисия и бам, появява се нова философия в Народното събрание.А там, знаем, Съединението прави силата!

Ех, каква сила само ще стане!

Отложеното влизане в сила на част от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество имаше за цел, да се избегне обявяването на очеваден конфликт на интереси на сигурно поне 2/3-ти от съветниците в България. Т.е.,закона в общ смисъл гласеше, че ако си съветник, не може да имаш бизнес отношения с Общината. Тъй като това би извадило огромна маса съветници в страната, беше отложено влизането в сила на Закона за след избори през 2019-та година.

Днес, ГЕРБ и ДПС зачеркват изобщо идеята съветниците да бъдат контролирани как продават и осребряват гласовете си в местните Общински съвети. В прав текст,зависимостите, корупционните схеми, търговията с влияние, всичко онова, което съсипва градовете на България, да НЕ се преследва от закона. Или казано по друг начин, обществените средства събрани от данъкоплатците ще се дават съвсем законно и прозрачно на всички онези съветници, които са достатъчно добри тарикати, само срещу техните скромни корумпирани гласове.

Какво би се случило в Общински съвет Ловеч?

Не, че сега някой се крие как осребрява и продава гласа си. Тук всяко чудо е за 3 дни, но все пак… Ако антикорупционния закон останеше в сила и поправката на ГЕРБ и ДПС не мине, в Общински съвет Ловеч, вероятно би станало следното, разбира се, ако има такива съветници:

  • Съветник,които продава застраховки на Общината срещу гласуване, щеше да бъде изхвърлен,глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който продава „произведения“ на изкуството на Общината, , щеше да бъде изхвърлен, глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който се продава за няколко кубика общински дърва, щеше да бъде изхвърлен,глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който участва възмездно в проекти срещу гласа си, щеше да бъде изхвърлен,глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който наема общински обекти, щеше да бъде изхвърлен, глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който продава гласа си за да могат негови близки да наемат общинска земя за измислен проект, на преференциални цени, щеше да бъде изхвърлен, глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който измисля сложна схема с преврат, за да могат няколко милиона да минат през неговата организация, щеше да бъде изхвърлен, глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.
  • Съветник,който би продал и майка си, за да осребри гласа си срещу лобиране в НЕобществен интерес, щеше да бъде изхвърлен, глобен и наказан и нямаше да бъде съветник.

Надявам се, схващате посоката. Сега тези съветници го правят всичко това.Стараят се да е тайно, без шум (шумът много пречи на сделките!). Имат все пак някакъв страх, че ако ги хванат, ще им бъдат скъсани шортите. А това е много възможно в скоро време.

Ако обаче, мине поправката на ГЕРБ и ДПС, всичко това ще е светло, законно и прозрачно. И парите на данъкоплатците съвсем необезпокоявано ще преминават от общинската хазна в сметките на избраните от гражданите съветници. Търговията с влияние ще стане легален спорт, а всеки кмет би бил много щастлив, защото срещу обществени средства ще си гарантира светло, доходно и много щастливо настояще и бъдеще. И това изобщо няма да зависи от неговата компетентност, знания и умения.

Това е!

Съединението прави силата … корупцията и пари! Много пари! Точка.

8 коментара

  1. Даа, даже се говори, че “заслужили” гербаджии ще бъдат назначени на приятни длъжности. Ще поживейм…

    1. Ами след толкова лазене и лизане дали ще им стигнат силите и за други длъжности?!

    2. Те другите ‘длъжности’ не изискват нещо повече от лизане и лазене

  2. “Сега тези съветници го правят всичко това.Стараят се да е тайно, без шум (шумът много пречи на сделките!). Имат все пак някакъв страх, че ако ги хванат, ще им бъдат скъсани шортите”…….Нито е тайно, нито е безшумно и въобще не ги е страх от нищо, щото партията майка ще ги покрие. Пак. И ги “хващат” де, ама колкото на Йовчето Борсата скъсаха бикините, толкова и на другите от отбора й, ще барнат шортите. Даже напротив- ще ги повишат, а шортите/бикините след време ще са артефакт в Музея, с прикрепена към тях бележка: “Докрай служиха вярно на един родолюбец”…

    1. Партиите в случая нямат общо. Въпрос на лично решение е човек да се корумпира ли или не. Има много независими, които също са корумпирани. Справка Парламент, последните няколко такива.

    2. LovechToday в местния парламент също има корумпирани “независими”. Знаем ги.

Comments are closed.