sreshtaou412153На 4 декември се проведе заседание на Областния съвет за развитие на област Ловеч, председателствано от областния управител на Ловеч Ирина Митева.

Кметовете на общините Троян и Луковит Донка Михайлова и Иван Грънчаров бяха избрани за представители на областта в РСР на СЗР. Те ще бъдат и резервни членове на комитетите за наблюдение по различните оперативни програми.

Нови 17 проектни предложения от общините Ловеч, Троян, Тетевен, Летница и Ябланица бяха одобрени за включване в Целенасочената инвестиционна програма за развитието на Северозападна България. Документът се разработва в изпълнение на Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. След представено становище на Областния управител на област Ловеч д-р Мадлена Бояджиева през март 2015 г. областите Плевен и Ловеч бяха изрично включени в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони.

sreshtaou412151На 14 май 2015 г. по време на заседание на Областния съвет за развитие на област Ловеч бе одобрен списък със 77 проекти, предложени за включване в програмата.

По време на проведеното на 24 ноември т.г. заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за представяне и обсъждане на проекта на Целенасочената инвестиционна програма областният управител Ирина Митева предлага програмата да бъде допълнена с нови предложения от област Ловеч.

Днес на заседанието бяха представени и одобрени следните направени от общините предложения:

От община Ловеч – Реконструкция на магистрален водопровод „Черни Осъм” от хлораторната станция до Зелковски баир и Реконструкция на помпена станция Александрово и подкрепен вече включеният проект за рехабилитация и реконструкция на пътя Микре – Ловеч.

От община Тетевен – Рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа в селата с фокус към онези, които вече предлагат туристически услуги и имат изградени туристически обекти, Изграждане на подпорни стени на територията на общината, Оборудване и дооборудване на общинските училища.

sreshtaou412152От община Троян – Проектиране и изграждане на търговска зона „Малкия пазар”, Изграждане на транспортна връзка между ул. „Ген. Карцов” и ул. „Македония”, Изграждане на Многофункционална спортна зала до стадион „Чавдар” с прилежаща инфраструктура, Изграждане на пешеходна връзка на републикански път при ж.п. гара, Рехабилитация на републикански път, преминаващ през с. Орешак, и разширение на СОУ „Васил Левски” с актова зала, бюфет за хранене и библиотечно-информационен център.

От община Летница – три проекта за рехабилитация на третокласна пътна мрежа.

Община Ябланица предлага рехабилитация на третокласен път, част от пътя Враца-Тетевен.

Предложението на Областен управител е за проект „Пещерен туризъм – потенциал и възможности за развитие в област Ловеч”.

По време на дебатите се чуха различни мнения. Представителят на община Ловеч в Областния съвет за развитие на област Ловеч Милко Недялков предложи да бъде допълнена при възможност програмата с проекти от област Ловеч за интеграция на образованието с работещата в момента промишленост.

На форума днес зам.-областният управител Георги Терзийски представи информация за процеса и областно планиране за развитие на социалните услуги в област Ловеч за периода 2016 -2020 година, а колегата му Драгомир Кавалски изнесе данни за реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в общините от област Ловеч.

2 коментара

Comments are closed.