kravi906161Нови 14 000 броя ваксина срещу заразен нодуларен дерматит са разпределени и доставени вече в Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. Количеството е достатъчно, за да се обхване поголовието от говеда на територията на областта. Предстои предоставянето им на частно практикуващите лекари и стартиране на втора ваксинационна кампания на територията на цялата област от 15 юни. Проведено е обучение на регистрираните ветеринарни лекари във връзка с извършването на ваксинацията.

Ваксинацията срещу заразен нодуларен дерматит се извършва на всички говеда независимо тяхната възраст и е безплатна. Задължително условие е животните да имат поставена ушна марка. Ваксината се поставя подкожно в средната третина на шията. Във всеки животновъден обект стопаните подписват декларация и списък с ушните номера и броя ваксинирани животни със саморъчен подпис.

Ежедневни клинични прегледи се извършват от официалните лекари във всичките 8 общини. Към момента няма констатирана клиника, характерна за заболяването заразен нодуларен дерматит. До момента няма друг констатиран случай на заболяло животно от заразен нодуларен дерматит освен този в Априлци.

Със заповед на директора на ОДБХ д-р Росен Федерчев се извършва и незабавна регистрация и идентификация на немаркираните животни към момента.

За периода от 7 до 10 юни е извършена ваксинация на 2350 говеда, като са изразходени 2500 дози ваксина. Ваксинацията е извършена преоритетно в района на огнището и в предпазната зона, като са обхванати предимно по-големите животновъдни обекти.

Със своя заповед областният управител Ирина Митева разпореди кметовете на общини да оказват пълно съдействие за ограничаването на разпространението на заразното заболяване.