oic2701141Близо 40 представители на областна и общински администрации, неправителствени и творчески организации, читалища и деятели на културата се включиха в информационната среща, която Областен информационен център – Ловеч проведе на 27 януари 2014 година в партньорство с Областна администрация.

При откриване на събитието областният управител Милко Недялков поздрави присъстващите като наблегна на потенциала на Ловешка област да участва с проекти за съхранение и развитие на културно-историческото наследство, творческите изяви и туризма. Нели Митева, управител на ОИЦ – Ловеч представи целта, програмата и основните акценти на срещата и призова участниците да бъдат активни и да се интересуват от възможностите, които европейските програми им предоставят за преодоляване на различни проблеми и реализиране на практика на различни идеи.

Циталия Грозева, експерт ИОУ, запозна присъстващите с основните етапи при планирането на новия програмен период, както и с основните стратегически документи на европейско и национално ниво. Стратегията Европа 2020, общата стратегическа рамка и регламентите за европейските структурни и инвестиционни фондове са базата за разработване и на стратегическите документи на национално ниво. Националната програма за развитие България 2020 конкретизира целите и политиките за развитие на страната до 2020 г., а Споразумението за партньорство дава рамката за управление и насочване на средствата от европейските фондове. В него са определени 4 национални приоритета, които предвиждат инвестиции в 11 тематични цели чрез седем оперативни програми. Специално внимание бе отредено на планираните мерки за квалификация и учене през целия живот, за създаване на бизнес и трудова мобилност, които са заложени в ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Весела Кондакова, главен експерт в Министерство на културата, представи програмата „Творческа Европа“ като акцентира на потенциалните възможности за кандидатстване с проекти от страна на читалища, неправителствени организации, творчески организации и местни власти. Петър Миладинов, държавен експерт в Министерство на културата, запозна участниците с програма „Европа за гражданите“ и ги насърчи да се включат като партньори или изпълнители по проекти, което ще повиши техния капацитет за реализиране на собствени инициативи. Той даде практически съвети за търсене на пресечни точки на сферата на културата с други сектори, което ще осигури финансиране на проекти в областта на културния обмен, съхранение на историческото наследство и материалните паметници.

В края на срещата заинтересовани участници споделиха с лекторите в индивидуални консултации свои конкретни идеи за проекти и получиха насоки за бъдещи проекти.