obs100613BПавлин Иванов

Първото от месеци що годе нормално заседание на Общински съвет Ловеч на 11 юни премина. След като изненадващо за председател на местния парламент беше избран Тихол Тихолов по предложение на ДПС и с гласовете на БСП, още в началото той декларира въвеждането на нов ред в институцията.

Каквото било, било, ще се ръководи по новому! Както се казва, евала, червена точка! Нов председател, нов късмет!

Още преди гледането на първа точка на последното заседание, председателят обяви конфликт на интереси и декларира, че няма да участва в обсъждането, предавайки председателството на заседанието на неуспелия кандидат за поста Венци Хаджиев.

Само че, думите се оказа, че нямат общо с действията. Председател Тихолов остана през цялото време на високото кресло, не напусна залата и се включи поне 3 пъти гласно в заседанието, което съвсем малко се различава от направената декларация за неучастие, но пък имаме нов ред.

 Едното от включванията на обявилият конфликт на интереси нов председател обаче беше особено ключово. В него многоуважаемият Тихол Тихолов, каза на съветниците, цитирам по памет (пълното изказване във видеото –бел.р.), че „съветниците трябва единствено да казват какво конкретни не им харесва в разглежданата Наредба и да предлагат решение.“  Това много хубаво, но все пак изниква въпроса: Може ли някой да ограничава правото на съветниците да говорят, още повече, че има ясно разписани правила за провеждане на заседание?

Това, което ще видите във видеото,  е нов ред в буквалният смисъл на думата – всеки съветник може да вземе думата когато реши и колкото пъти си поиска. Естествено, новият ред не включва думата да се дава от председателя, тя просто се взима. Така в шеги и закачки, говорилнята без правила и ред вече се нарича Общински съвет.

Естествено, всяко събитие трябва да има и коронен номер. В главната роля – бъдещият (бел.р. –вече назначен)Областен управител с кесийка лукчета в ръчичка. Успокоителното е, че всеки съветник получи бонбонче, та дори и част от широката публика, от името на която, изказвам благодарност.

Новият ред в Общински съвет включва и посещение от поне двама леко „развеселени“ съветника, най-вероятно от непроверена за алкохол вода. Случва се, човещинка е, а е и част от новият ред в Общински съвет Ловеч.

За капак, на изпроводяк, вместо да обяви дата и час на следващото заседание, което е и заложено по график, новият ред на председателя включи, обявяването да се случи друг път. Кога, не е ясно. Но, преди това, ще бъде свикан „разширен“ председателски съвет. За тези, които не знаят, такова понятие няма нито в ЗМСМА, нито в Правилника на Общински съвет, но вероятно е част от новия ред.

Новият световен ред в Общински съвет Ловеч вече изключва публичността. Проектите за решения и материалите вече не са публикуват на страницата на местния парламент.

Та, наздраве, до следващото заседание!

И тъй като вече доста пъти чух, че дискредитирам Общински съвет и съветниците в него, доста често се цитира и „Ловеч днес“ на заседанията, искам да направя едно важно уточнение.

Аз, а предполагам и всеки един жител на община Ловеч имаме интерес от това:

–          В политическите партии и в Общински съвет да влизат качествени хора. Едва тогава може да има смислен дебат, следователно и предлагането и одобряването на добри за всички ни решения

–          Нивото на представителите на гражданите да бъде значително по високо от морална, професионална и чисто човешка гледна точка. От неподготвени хора, с досада чакащи да дойде времето да натиснат някое бутонче, само и само да свършва заседанието по-бързо или бързащи за банкет,няма полза

–          Нашите политици и съветници трябва да са за пример, а не за посмешище. Повярвайте, никой не може да дискредитира Общински съвет, дори и да е склонен да положи огромни усилия, както това могат да направят самите некомпетентни представители гражданите, каквито са голяма част от съветниците

–          Да бъдат намирани смислени и устойчиви решения, целящи да подобрят качеството на живот, условията за бизнес, образования, култура. Това може да се случи само с отговорни, сериозни и подготвени съветници.

 

Списъкът на общите ни интереси може да продължи още дълго. Надявам се, съветниците, които съм убеден, че поне тук четат до край материала, да разберат, че всички имаме общи интереси.

Проблем възниква единствено, когато те не защитават обществените интереси, за което са се заклели. Тогава идва ред за посочване на грешките. Ако никой не се вслуша, тогава се прибягва до следваща инстанция и така, докато порока се изправи.

 

Това е и мотива да следим толкова изкъсо работата на съветници в Общински съвет.

Ако си признаят честно, че не могат да се справят, никой няма да им се разсърди. Напротив, ще спечелят уважение. Но, аз поне , не вярвам да доживея да чуя подобно признание, независимо колко очевиден е проблема.

3 коментара

  1. ОС-503/24.06.2013

    Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

    За създаване на възможности за по-прецизно изпълнение на преките задачи на деловодството на Общинския съвет за подпомагане и осигуряване работата на Съвета и заедно с това прецизно и своевременно осигуряване на точна и пълна информация на проявяващите интерес към работата на Общинския съвет граждани,

    Р А З П О Р Е Ж Д А М :

    1. Определям време за работа на деловодството с граждани всеки понеделник от 9,00 до 12,00 ч., всяка сряда от 10,00 до 12,00 ч.и от 13,00 до 15,00 ч. и всеки петък от 9,00 до 12,00 ч.

    2. Приемно време на Председателя на Общински съвет Ловеч – всяка сряда от 9,00 до 12,00 ч.

    За срещи с представители на институциите и на бизнеса от територията на Общината – всеки работен ден, след предварително съгласуване.

    Разпореждането да се обяви на електронната страница на Общината, както и на служителите, осъществяващи пропускателния режим в сградата на Общинска администрация Ловеч.

    Председател на

    Общинския съвет-Ловеч: (п)

    Тихол Тихолов

    http://www.lovech.bg/wps/portal/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gLby9PS09LYwODUEdzA09vQw_30BBzQ4tAc6B8JE559yBzArrDQfbh1w-SN8ABHA30_Tzyc1P1C3IjDLJMHBUBbHK8Rw!!/dl3/d3/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnZ3LzZfOEtKSTlJOTMwMFVBNzBJSzFIR1VUNzFPUTI!/

  2. Селска идилия..Остава да ходят на заседания по джапанки и къси гащи и картинката ще е пълна… Председателят обаче вече мноого си е повярвал..

  3. “Новият световен ред в Общински съвет Ловеч вече изключва публичността. Проектите за решения и материалите вече не са публикуват на страницата на местния парламент.”

    Е точно така де, защото през последните две седмици по съответния ред съм искал определени материали и председателя до сега нито веднъж не ми е отказал, нещо повече, когато съм ги искал да би бъдат изпратени по електроната поща съм ги получавал винаги навреме.
    Така, че който иска може да се запознае със всички материали от които се интересува… поне за сега, за по натам не знам.

Comments are closed.