filipov2611161Новият роман на Никола Филипов „Амфитрита” ще бъде представен в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 1 декември, четвъртък, от 17,30 часа. За книгата ще говори професор д-р по психология инж. Илия Петров Пеев. Откъси от романа ще прочете актьорът Стоян Георгиев. С музикални изпълнения ще участва пианистката Теодора Николова.

Новият роман на Никола Филипов ще докосне читателя с художественото майсторство в описанието на красотата на най-възвишеното човешко чувство – любовта. С неподражаемо, картинно, метафорично, образно и поетично слово авторът рисува приказни любовни сцени, които започвайки от красотата на морето, жената и преминавайки през митовете и легендите, през астрономията и звездите, извисяват любовта на Амфитрита и Божидар до божественото.

Книгата „Амфитрита” ще остави дълбока следа в душата на читателя и няма да го остави равнодушен към тази толкова човешка и същевременно толкова божествена, трагична и искрена любов.

filipov2611162Никола Филипов е морски офицер и драматург. Роден е на 15.01.1930 г. в Ловеч. Автор е на шаржовата поема „Стихия морска ни призва”, стихосбирката „Чеда на морето”, „Алманах на възпитаниците на морско училище, родени в Ловеч и Ловешко” в съавторство с капитан Йото Йотов, на сборника с палави разкази „Малкият голям свят” и на романа „Пътека от любов”. Член е на СНБП.