obshtina301111Нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Ловеч да приеме общинският съвет. Това предлага кметът Минчо Казанджиев. Едновременно общинският съвет трябва и да отмени досега действащата Наредба, приета през януари 2003 г. и изменяна и допълвана нееднократно.

Промените в Наредбата през 10-те години на действието й са налагани от промени в законите и другите нормативни актове. В момента също са налице противоречия и неточности, излезли при прецизната съпоставка на Наредбата и действащото законодателство. Необходимо е също текстовете в нея да се съобразят с приетата нова структура на общинската администрация.

Извършен е цялостен преглед и анализ на административните услуги, таксите и цените, те са прецизирани и систематизирани, за да придобият по-ясен, точен и икономически обоснован вид, се казва в предложението на кмета. Актуализирани са съществуващите текстове от Наредбата, съотносими с разпоредбите на конкретните закони и подзаконови нормативни актове, вътрешно-нормативни процедури, документи и стандарти за административно обслужване.

С новата Наредба се цели постигане на по-голяма яснота, коректност, публичност и обективност при определянето на общинските такси и цени на услуги. Ясно са формулирани наименовията на административните услуги, за които се събират такси и цени, те са съобразени със Списъка на унифицираните наименования на административните услуги, утвърден от Министерския съвет с последната актуализация през март т. г. С новата Наредба ще се осъществява и ефективен и качествен контрол по отношение на недобросъвестните лица, целящи неправомерно да избегнат заплащането на такси.

С приемането на Наредбата ще се даде възможност на физическите и юридическите лица – клиенти на община Ловеч, и институциите по-добре да се ориентират за услугите, за които общината предлага такси и цени, посочва още кметът.

Предложението за Наредбата ще се гледа от всички постоянни комисии.

3 коментара

  1. „ § 5. Организацията на административното и административно-техническото обслужване на гражданите, както и персоналните задължения и отговорностите на служителите в процеса на обслужване се уреждат в Устройствения правилник за дейността на общинската администрация.“

    С този параграф общинските съветници ще узаконят административния произвол по прилагането на наредбата, защото в Устройствения правилник за дейността на общинската администрация няма разписани точни, ясни и конкретни правила за прилагането на точно тази наредба от общинските служители.

    Нещо повече, в глава шеста – административно-наказателни разпоредби няма разписана нито една санкция за нарушаване на нарадбата от служители на общината. Там е разписано, че за установени нарушения на тази Наредба, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

    Да ама Не!

    Според чл.2, ал.3 от ЗАНН -Общинските съвети при издаване на наредби определят съставите на административните нарушения и съответствуващите на тях наказания, предвидени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

    С тази наредба общинските съветници не са определили нито едно административно нарушение за което да разпишат и съответното наказание съгласно ЗАНН.

    За какъв ефективен и качествен контрол /записан в мотивите на кмета/ по прилагането на най-важната наредба на общината изобщо може да се говори, след като не е разписана нито една реално работеща административно-наказателна разпоредба по тази наредба от общинските съветници…

  2. «1. Причини и мотиви за приемане на настоящата Наредбата са следните:….Извършен е цялостен преглед и анализ на административните услуги, таксите и цените, които бяха прецизирани и систематизирани, за да придобият по – ясен, точен и икономически обоснован вид»

    Да ама Не!

    Никъде в предварително обявените материали няма предоставен какъвто и да е било анализ.
    Липсва икономическа обосновка на цените на предлаганите такси, услуги и права съгласно изискванията на ЗМДТ.

    Ето един пример / макар , че мога да посоча още 20/:

    „Чл.23 (1) За ползване на пазари с цел търговия със селскостопанска продукция таксата се определя, както следва:
    1. на квадратен метър:
    а) на ден – 0,45 лв.;
    б) на месец – 7,50 лв.;
    2. за продажба с лек автомобил – на ден – 3,00 лв.;
    3. за продажба с товарен автомобил или ремарке – на ден – 6,00 лв.”

    За каква икономическа обосновка може изобщо да се говори след като са определили на кв.м на ДЕН такса от 45 стотинки , а за МЕСЕЦ – 7.50 лв ?

    А още по-показателен пример за пълната непрозрачност и липсатас на икономическа обоснованост при определяне цените е :

    „Чл. 24. (1) За ползване на тротоари, площади и други терени за търговска дейност на открито се събира такса на квадратен метър, както следва:
    2. за поставяне на маси пред заведения за хранене и развлечения:
    а) на ден за първа зона – 1,00 лв.;
    б) на месец първа зона – 6,00 лв.;“

    Колко дни има един месец при условие , че цената за за поставяне на маси пред заведения за хранене и развлечения за месец е равна на ШЕСТ лева , а цената на ден е ЕДИН лев ?

    Решаването на тази задача не би затруднила дори и дете от трети клас и то би получило следния отговор:

    ЕДИН МЕСЕЦ ИМА ШЕСТ ДНИ !

    Интересно по кой календар месеца от годината има само 6 дни ?

    Може би това е календара на общинските съветници в който календар месеците имат само по шест дни или е календара на кмета, който работи шест дни в месеца , а останалото време е в служебни командировки “по света и у нас”.

  3. През последната година се наложи мнението / изразено от общински съветници на заседания на обс и постоянните комисии/, че най- много и най-важната работа се върши на заседанията на постоянните комисии от общинските съветници, а не на заседанията на общинския съвет.

    Да ама не!

    Днес Постоянната комисия по правно-нормативни въпроси / една от най-важните комисии в ОбС/ заседава от 16,00 ч. с предварително обявен проекто – дневен ред от 18 точки.

    Към тези 18 точки в началото на заседанието на принципа „тука има – тука нема“, общинските съветници добавиха още две точки от допълнително предложените 3 точки.

    И така бе приет дневен ред от 20 точки и тези 20 точки бяха обсъдени, гласувани и приети за малко повече от един час или средно по 3 минути и нещо на точка /а в този дневен ред по една от точките бе обсъдена, гласувана и приета и чисто новата наредба за таксите с 59 члена и повече от 100 цени на такси и услуги/…

    Ето и някои от по важните точки, които бяха бяха обсъдени, гласувани и приети в рамките на този час и нещо:

    -Приемане на нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч

    -Допълнение на решение № 319/01.03.2013 год. на Общински съвет-Ловеч за приемане на бюджета на Община Ловеч за 2013 година.

    -Изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци в Община Ловеч.

    -Изменение и допълнение на Наредба за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на Община Ловеч.

    -Предложение за изменение на чл.31 и чл.34 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

    -Годишен отчет за изпълнение на Програма за управление за мандат 2011-2015 за периода 01.01.2012- 31.12.2012г

    -Годишен доклад за наблюдението на изпълнението на Общински план за развитие на Община Ловеч 2007-2013 година за периода 01.01.2012- 31.12.2012г.

    А по една от точките бързо, бързо общинските съветници си отмениха решение, което са приели преди по малко от година тъй като до пчелин на който са учредили право на ползване върху земеделска земя от общински поземлен фонд е имало вече друг, а закона не позволява устройване на нов пчелин в такава близост до вече устроения там.

    Поредното решение , което съветниците приемат , след това отменят и после пак приемат и пак отменят…

    Ето защо за подобни заседания би могло да се каже , че общинският съвет се превръща в безличен придатък на еднолична кметска власт или би могло да се каже следната народна мъдрост :

    “ Пази, Боже, от неканен гост, от гнил мост и от човек прост на висок пост!“

Comments are closed.