scenaflood120613OПавлин Иванов

Капацитета, начина на мислене, философията, целите и идеите на една администрация са видими не от хвърлените на народонаселението сладки и доста често заблуждаващи масали, а от реалността,  от документите, от действията. Един такъв документ, от който могат да се правят истински изводи е предложението на кмета Казанджиев към общинските съветници – Допълнение и изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч.

В края на текста има линк и може да изтеглите пълният текст на предложението. Аз ще се спра в поредица от няколко коментара на част от „интересните“ предложения. Ще започна разбира се, от единствената, неповторима, иновативна водна сцена, гордо плаваща във водите на река Осъм, по тъй нареченото „водно огледало“. Започвам от тук, не защото е най-безумният харч, нито защото визията по управлението е най-безумна. Започвам от иновативната сцена, защото може би тя демонстрира най-ярко  начина на мислене на отговорните фактори в нашия град.

Предполагам, ще ви бъде интересно да научите, че годишната издръжка на това творение струва 27 060,00 лв.! За 2014 година, като разходи в тази сума са включени: монтаж, демонтаж и съхранение на сцената и водния екран – 8 000,00 лева; технически персонал – 18 810,00 лева; комунални разходи – 250,00 лева.

В мотивите на кмета е записано, че „това е нова, атрактивна и привлекателна територия за изява в съчетание с иновативни технологии.“. Ще кажете ихааа, е те тва е!

И хубаво, годишната издръжка на това нещо е само някакви си 30 хиляди лева. Къде не сме ги дали! Прави сте!

Дадохме 40 хиляди за кабели до сцената, 90 хиляди допълнително за неработещи подлези, 800 000 за глоби, що пък да не дадем 30 хиляди за една гордост на града.

Тук ще ви изненадам, но кмета Казанджиев и неговата администрация са сметнали, че през 2014-та година, на водният екран ще бъдат излъчвани реклами! Иновативно я!

Очаквания годишен приход за 2014 година от излъчване на реклами на водния екран и ползване на сцената е в размер на 34 200,00 лева!

Какви са цените на услугите за да съберем тези 34 хиляди лева? Интересни!

Кмета е предвидил, че билетчето за седящо място за концерти и спектакли организирани с гостуващи професионални формации и изпълнители с платен вход за седящи места е 5,00 лева.

Не е ясно защо няма цена за правостоящи. Шегувам се, разбира се. Това обаче, с което не се шегувам е, какво ще накара един зрител да седне на пейка за 5 лева, след като може да седне където си поиска за без пари? Но това е пренебрежимо.

„За едно излъчване на един рекламен клип с времетраене до 30 секунди, непосредствено преди и след провеждане на културно събитие цената е 40,00 лева и по 20,00 лева за всеки започнати следващи 30 секунди.“

„За едно излъчване на един рекламен клип с времетраене до 30 секунди, във

време извън културно събитие – 20,00 лева и по 10,00 лева за всеки започнати

следващи 30 секунди.“

Водният екран е с HD качество и рекламата ще се вижда кристално ясно от близо и далеч. Бъзикам се! Сори! Просто не се сдържах.

Като се замисли човек, ако си пуснете рекламният клип на водния екран и той е с продължителност 60 секунди, ще трябва да платите 60 лева. Зрителите седящи са долу горе толкова и от там изниква иновативният въпрос: Не е ли по-добре да им дадете по една баничка с рекламното лого на фирмата си. Определено ползата ще бъде по-голяма!

 

Но, както се казва, и това не е важно.

Интересното е, че техническо обслужване при почасово ползване до 2 часа на воден екран и сцена струва 300 лева, само водната сцена 200 лева, а само водният екран!?!? 170 лева.

Още по-интересно ще бъде, кое читалище от община Ловеч, НПО или група деца от някое училище ще платят 300 лева за 2 часа за да покажат творчеството и ползвайки съоръжението? А ако бъдат пускани безплатно, кой поема разходите, след като не са заложени в бюджета?

 Интересно ще бъде и как ще бъдат събирани парите за билетче от зрителите, който например са на терасата на хотел „Ловеч“, на зоната покрай сцената, където няма седящи места и т.н.

Начина на мислене на администрацията по отношение на иновативната водна сцена и неповторимият воден екран в тази Наредба е само парченце от заложеното в документа.

В следващите коментари ще може да прочетете повече за цените за Крепостта, Зоопарка, Оркестъра и други.

От линка може да изтеглите проекта на Наредбата и да намерите цените на това, което ви интересува – ТУК

 

Интересно ще бъде, КОИ съветници, КАК ще гласуват за тази Наредба. От гласуването ще разберете и техният начин на мислене, тяхната визия или липсата на такава, тяхната компетентност и изобщо представата им за живота в Ловеч.

10 коментара

  1. Е айде сега. Най-голямата простотия си остава храма на сатаната. Ама освен мен отново не виждам някой да го прави на въпрос. Естествено, че след като общинарите могат да си правят простотии на площ от 3 декара и половина високи 25 м.и никой да не им пречи дори с критики да си продължават. А пък колко мангизи за налели допълнително ….. Не ми се вярва да е само нова, което се писа.

  2. За кой ли път трябва да потвърдим, че сегашното общинско ръководство е негодно, работи против интересите на града и жителите му! Всичко се върши с цел да се осигури управленски комфорт и облаги за една ограничена прослойка около тях!

  3. Може ли да дават “НУ ПАГАДИ” преди грандиозните спектакли на плаващото недоразумение? Чух, че щели да играят “ХАМЛЕТ” това лято на сцената, при това КРАЛСКИЯТ ТЕАТЪР – ЛОНДОН. Лично Нейно Кралско Величество щяла да присъства. А наесен преди сцената да отплува за Летница ще има грандиозен концерт на световна рок банда. Не се знае само коя ще е. В момента по информация от кметска администрация е открита процедура по открит търг с тайно наддаване. Знае се, че за място на сцената участват Металика, АС/ДС и U2.

    1. Сега сме в преговори с Aerosmith и Iron Maiden след концертите им в София съответно на 17 май и 16 юни тази година да гостуват на световноизвестната и единствена със своята уникалност водна сцена в река Осъм. Ако успеят да платят таксата за наем и не фалират, съвсем скоро ловчалии ще имат удоволствието срещу 5 лева да послушат седнали удобно на пейки до реката споменатите оркестри.
      Вместо подгряваща група преди концертите думата ще има г-н Казанджиев, кмет на Община Ловеч, за 45 минутно поздравително слово.

  4. Кой ви е казал,че общината не трябва да събира приходи,опитали ли сте да паркирате в центъра на съседен циганизиран напълно Плевен например ?Цялата централна градска част се води синя зона,събират такси и слагат скоби.

  5. ДАНЧО И ТЕБ ТЕ ПЕРЕ ТОКА ЯКО, Я ОТИДИ И СЕ ПРЕГЛЕДАЙ, МОЖЕИ ДА СИ ДОБРЛЕ…

  6. През 2012 година кмета е подписал основен общински документ „Харта на клиента” : „Общинска администрация Ловеч е разработила и внедрила система за управление на качеството в съответствие със стандарт ISO 9001:2008 и система за управление на околната среда, в съответствие със стандарта ISO 14001:2004. В резултат на провежданата политика по качеството и ефективно действащата система по управление на качеството, общинската администрация цели да постигне подобрение на дейността си и да спечели доверието и уважението на своите клиенти.
    Следвайки тези принципи, предлагаме на Вашето внимание настоящата Харта на клиента и стандарти за административно обслужване. Основните цели, които си поставяме, са:
    •подобряване достъпа до услуги, като подробно Ви информираме за Вашите права, за това откъде и как можете да получите съответните административни услуги;
    •постигане на високо качество на предоставяните услуги, като намалим личните Ви разходи и време за получаването им и осигурим добро отношение и желание за съдействие от страна на служителите, които Ви обслужват;”

    Да ама Не!

    Целта за постигане на високо качество на предоставяните услуги, като намалим личните Ви разходи некореспондира с предлаганото от кмета увеличение на цените от 50 до 200%.

    На практика кмета казва, че съгласно Хартата ще намаля разходите на хората за услугите които предлага общината, а от друга страна ги увеличава драстично. На това аз му казвам: „Хубава работа, ама Минчова работа!” Хубавите работи, които кмета обещава, на практика са точно обратното.

    За съжаление общинските съветници, които са положили клетва да работят за интереса на хората и сега ще приемат безотговорно предлаганото увеличение, като го направиха на заседанията на постоянните комисии вчера и оня ден.

    п.п. Хартата на клиента е изключително интересен документ, които заслужава да бъде прочетен от всеки, които ползва услуги в общината за да знае какви са му правата и задълженията на администрацията

    http://www.lovech.bg/wps/wcm/connect/548bd3004a13f61fbd26fd0959716a46/%D0%A5%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9A%D0%9B%D0%98%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%90.doc?MOD=AJPERES

    И накрая, но не на последно място:

    Честит празник на всички юристи! Бъдете здрави и успешни!

  7. Общо взето, всичко е с 50% до 100% по-високи цени, за разлика от възнагражденията на служителите. Те не са мърдали от години. Редно е със същата или близка ставка да бъдат променени и те… Икономическата обстановка може би изисква това увеличение, но социалната в никой случай, а иначе г-н кмета е социалист, да бе…

Comments are closed.