nankov1611141Връщаме правомощията на общините в инвестиционния процес на проекти с индикативна стойност над 10 000 000 лева

 Законът за изменение и допълнение на ЗУТ бе внесен, представен и защитен пред временната правна комисия от Николай Нанков, народен представител от област Ловеч на 12 ноември.

Промените са изключително важни и спешни, защото отпушват големите инфраструктурни проекти и връщат правомощията на общините в инвестиционния процес на проекти с индикативна стойност над 10 000 000 лева, обясни Нанков.

Законопроектът беше приет със 13 гласа „за” и четирима „въздържали се”, съобщи „Фокус“. Преди гласуването, народният представител от БСП лява България Мая Манолова поиска тази точка да отпадне като разглеждане от дневния ред на комисията, тъй като от постъпването не са изминали 24 часа и депутатите не са имали време да се запознаят с това какво предвижда законопроектът. Искането й не беше уважено. Законопроектът се налагат във връзка с Решението на Народното събрание от 7 ноември 2014 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България. Предвидените изменения и допълнения в Закона за устройство на територията са с оглед преобразуването на Министерството на регионалното развитие в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и закриването на Министерството на инвестиционното проектиране.

След измененията Законът предвижда всички функции на министъра на инвестиционното проектиране да се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще осъществява държавната политика по устройство на територията, ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт, на органите на местното самоуправление и местната администрация, ще извършва методическо ръководство и упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията, както и ще назначава Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика и организира неговата работа. В изпълнение на правомощията си в областта на устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството ще издава подзаконовите нормативни актове, предвидени в закона.

Функциите на министъра на инвестиционното проектиране по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Предвижда се започнатите производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, които са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, да се довършват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Съгласуването и одобряване на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, както и издаване на разрешения за строеж за тях, за които не е започнато производство, ще се извършва от общинските или областни администрации.

В съответствие с поемането на функциите на Министерството на регионалното развитие и на Министерството на инвестиционното проектиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са предложени и промени в други закони.

 

 

3 коментара

  1. Появи се и новата стратегия на Регионалното министерство за справяне със зимната обстановка по пътищата. Стратегията е проста – „Извинете, стойте си у вас!” Засега апелът на Лиляна Павлова няма как да предизвика нищо друго, освен …… сред шофьорите и …. Очевидно е, че на г-жа министър ката й липсва качествен зам., за да не изпада в подобни излагащи правителството на герб изпълнения.

  2. Да бе,само Нанков е вносител?+ още пет реформатори и Янакиева от АБВ.
    Име на законопроекта Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията
    Сигнатура 454-01-42
    Дата на постъпване 12/11/2014
    Сесия Първа сесия
    Текст на законопроекта PDF формат
    RTF формат

    Вносители НИКОЛАЙ НАНКОВ НАНКОВ
    АЛЕКСАНДЪР РУМЕНОВ НЕНКОВ
    ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ
    ПЕТЪР ВЛАДИСЛАВОВ СЛАВОВ
    БОРИСЛАВ РАЙЧОВ МИЛАНОВ
    ВИЛИ МЛАДЕНОВ ЛИЛКОВ
    СТАНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ ИВАНОВ
    ХРИСТИАН РАДЕВ МИТЕВ
    РОСИЦА ЙОРДАНОВА ЯНАКИЕВА-КОСТАДИНОВА

  3. В този “капацитет” виждам голям напредък – доста е понаедряла пупата 🙂 От контакти с депутати иначе знам, че е доста посредствен и добър изпълнител на поръчки …………

Comments are closed.