nankov1903141Уж се разкривали работни места по данни на Регионалната служба по заетостта, а безработицата в регионален, а и в национален мащаб расте. Данните показват, че износът – гръбнакът на българската икономика, за януари 2014 година е намалял с 10,9 %, а спадът спрямо януари 2013 е с 22 %. Ръстът на икономиката за последното тримесечие на миналата година е 0,4 % при среден ръст за цялата година 1 %. Преките чуждестранни инвестиции са намалели със 17 % за 2013 година. Работещите през изминалата година са намалели с 25 000 работни места. Това е реалният резултат от предизборните обещания на правителството. Това каза в понеделник народният представител от ГЕРБ Николай Нанков.

Освободените от работа за периода юли-декември 2013 година са почти 1150. Тоест за 6-те месеца на миналата година в БТ – Ловеч, в което влизат общините Ловеч и Летница, са останали без работа и са се регистрирали в Бюрото по труда почти 1150 човека. За същия период работа са започнали по-малко от 150 човека. „От 1150 регистрирани за полугодието, едва 150 са назначени”, акцентира той.

В същото време данните на Регионалната служба по заетостта, предоставени на медиите, имат друг акцент.

В края на ноември миналата година те обявяват ниво на безработица за областта 16,2 %, като увеличението е с 5 пункта в сравнение с предходния месец октомври. В края на януари вече акцентът пада върху близо 5500 безработни, назначени на работа през 2013 г. В същото време официалните изнесени данни са, че през миналата година средномесечният брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда в областта е 9249. Темпът на нарастване през 2012 година на безработните бил с 288 лица, а през 2013 г. – с 337. През изминалата година процентът на безработицата нараснал на 17,3 %, като безработните младежи до 29 години били 19,4 от общия брой безработни. „Значи от една страна  имаме много назначени на работа, от друга имаме по-висок процент на безработица. Къде е истината, явно загубилите работа са повече щом расте безработицата”, коментира народният представител.

В края на февруари т. г. акцентът на РСЗ вече е в унисон с политиката на правителството и говорим за заявени 324 свободни работни места от работодатели в реалната икономика само през януари. Повече от половината, както сочат публикации в регионалните медии, 174 места били заявени от частния сектор. Обявените там места били с 247 повече от декември 2013 година, а в сравнение с януари 2013 г. нарастват със 145. В същото време пак по официални данни, които са предоставени от РСЗ, нивото на безработица в областта продължава да е високо и през януари 2014 г. то вече е 17,8%, с 0,5 процентни пункта по-високо от декември 2013 г.

„Това е национална политика – да се манипулират гражданите, като се акцентира върху положителното, нека бъдем коректни и когато говорим за тези, които стартират работа, кажем реалните цифри за тези, които остават без работа”, каза Николай Нанков, като подчерта, че картината за област Ловеч е отчайваща. „Не коментирам косвени и странични фактори като устойчива заетост, като средно ниво на работна заплата в частния сектор, като трудови нарушения, които се извършват, коментирам само нивото на безработица, а то нараства”, бе категоричен той.

Нанков посочи, че на фона на тези данни Областна администрация с нарочно писмо иска за по-малко от един работен ден да получи от общините информация за налични терени за изграждане на нов автомобилен завод с 2500 работни места. „Всеки, който се е занимавал с инвестиции и познава процеса, би му било дори смешно да се иска подобна информация от днес за вчера, както се казва. Отделно от това, когато се говори за сериозни инвеститори със сериозни инвестиции не се говори само за наличен терен, със и без ПУП, а и за прилежаща инфраструктура, говорим за налична работна ръка и т. н. Чисто популистки гръмката цифра от 2500 души манипулативно звучи добре, кой не иска в общината му, в областта да бъдат създадени 2500 работни места, но начинът, по който се подхожда, е изключително несериозен и това е единственото сериозно нещо – че подходът е несериозен по един такъв въпрос. След седмица-две, ще излезе гръмка медийна акция от власт имащите на местно и национално ниво, а това е въпрос, по който трябва да бъдем по-сериозни, а не с популистки цели да манипулираме обществото”, заяви още Нанков

9 коментара

  1. Сега в Ловеч отчитат работните места, създадени по времето на Нанков. Може ли някой да си спомни той какво е направил като областен и министър заместник

  2. Нанков, спри да се изказваш за неща, за които си НЕкомпетентен!

  3. Не ме слушай какво говоря, а гледай какво върша важи в пълна. Кой да бъде обявен за персона нон грата за Ловеч да решат гражданите на този град.

  4. Те си плюят в устата един на друг и хич не им на тояяя, че е нехигиенично и вредно. Маскари с маскари такива. Никога няма да ви простя, че прецакахте хората с закона за банките. Гласувах за вас, ама сега съм против вас и вашите манипулаторски и слугиначески пози дето ми ги демонстрирате. Айде марш в коловоза бе. Ти ще ми казваш кво и що. Да си мислил и действал когато съм дал глас и доверие. Върви при станишев, местан сидеров и бареков и си запазете килии в затвора, че ви е дошло времето. Ай, ще ви ….мамка ви мръсна. #Махайсеоттукигодухайте.

  5. Г-н Нанков не е разбрал. В момента същата работа се върши от 17,8% хора по-малко. Имаме намаление и то е очевидно. Миналия ден казват имало увеличение цената на газта. Отново невярно твърдение. Днес за същите пари може да си купиш по-малко газ, което си е намаление от всякъде.

    Същото е и с безработицата в Троян. Преди се пишеше за безработицата, а г-жа кметицата стана такава, защото обеща да се справи с нея. Днес за безработицата вече нищо не се пише в троянския комунистически печат. Значи – няма безработица и г-жа кметицата си е изпълнила обещанията.

    Научи се да четеш правилно и всичко е ОК. После, от радост иди да се срещнеш с бързия влак и всички проблеми ще отпаднат от самосебе си.

  6. да ти се незнае смешния очилат гей…… и ти ни оправи та плюеш сего по всички и вие бяхте същите нащастници

  7. то кое пък не им е “уж” на тея долни лъжци. уж свалиха цената на тока, пък фалираха НЕК, уж увеличиха пенсиите, пък се нагушиха с 4 милярда заеми, уж се борят с престъпността, е го вчера Брендо на свобода, а борците срещу престъпността един луд ги изпозастреля като пилци в Лясковец, уж привличат инвеститори, те пък намамлели с 17 процента и това дето е останало го плашат с национализация, уж спешно трябваше ограда по границата, те пет месеца се неразбраха кой да окраде повече и ограда йок, уж били експерти пък старите еврофондове ги спряха, а за новите я станат готови догодина, я не, уж нови работни места, безработицата се качва, уж ще ни връщаха България, пък я дадоха на ДПС, уж, уж, уж. и да загубят на евроизборите пак ще държат кокала. а аз да не си загубя работата, уж пак ще гласувам за тях.

  8. Ако някой още не е разбрал, че в момента живеем в късния соц, сега му е времето – 3-ти заем за 4 месеца, изнасяне на парите в офшорни фирми(да фирмите на Пеевски-Василев са офшорки), фалит за България, народа окраден и задлъжнял. О, да, 5 лева повишение на пенсията което прави някъде около 5% върнати обратно от откраднатите пари(това 5-6 месеца след влизането на увеличението в сила).

  9. Как няма да расте,като за четири годнини смляхте бизнеса,стъпкахте предприемачеството,и убихте всеки инициативен човек/ който откза да ви спонсорира / с измислени дела.Да припомним ли измисленото дело срещу сина на Гриша Ганчев,да в момента то е девета глуха и от него няма да излезе нищо,но целта е постигната – Митьо Каратиста му взе бизнеса – ето това е момче – млад си,махай се от тая мутро милиционерска сган – ако искаш безплатен съвет – запиши се при Бареков – той е новия любимец на американското посолство.

Comments are closed.