nankov2009131За първите 100 дни на правителството „Орешарски” оценката на ПП ГЕРБ е категорично „Слаб 2”. Това заяви в ефира на радио „Фокус” народният представител Николай Нанков, областен координатор на ПП ГЕРБ в Ловеч. Бих сравнил дейността на кабинета с взривоопасния коктейл „Молотов”. Израз на тази оценка е и внесеният вот на недоверие заради политиката в сектор инвестиционно проектиране.

„Вотът е насочен към цялата неадекватна, непоследователна политика, изпълнена с безумни практики. Върхът, пикът, на която беше, създаването на Министерство на инвестиционното проектиране. Виждаме и какви са назначенията в него – кинезитерапевт стана зам.-министър. Началник на кабинета е “оператор пълнене”, това е длъжностна характеристика в компания за производство на натурални сокове. И как не вземат да назначат и Димитър Пенев в новото министерство щом предпочитат спортни кадри, той поне е прославил България. При това говорим за проектиране, говорим за инвестиционен процес”, обясни партийната позиция Нанков.

По думите му вотът на недоверие е парламентарен механизъм за изразяване на критично несъгласие с определена или цялостна политика на правителството. Чрез него от ГЕРБ искаме да повдигнем теми, които едва ли биха влезли в дневния ред на парламента при така бетонираното мнозинство. Според Нанков резултатът от прилагането на този инструмент не винаги е падане на правителството, но категорично е предизвикване на дебат в обществото по теми, неудобни за управляващите. И това че ни е известно, че математически е невъзможно да бъде гласувано недоверието, не означава, че трябва да мълчим за безобразията или да не се възползваме от правото си да искаме недоверие от парламентарната трибуна, ясно и категорично, като консолидирано мнение на групата, заяви още ловешкият народен представител.

Нанков подчерта, че все пак съществува хипотетична възможност вотът да мине. „Не е ли възможно колеги от останалите групи да преживеят морален катарзис и да проумеят, че тук са в качеството си на представители на хората преди да са представители на политически или олигархически групи. Все пак катарзисът стана емблематичен душевен преход за някои хора в този парламент”, попита риторично Нанков.

На въпрос защо ГЕРБ промени позицията си за вота, Николай Нанков отговори: „Не мога да определя като непоследователност промяната на технологията на вота. Напротив – последователни сме във вслушването в мнението на нашите поддръжници, както и на извънпарламентарните партии и формации в десния политически спектър. По същество няма причина да не искаме вот за цялостна политика – провал в инвестиционната политика, раздаване на „близалки” в социалната сфера (а, и да не забравяме, че увеличението на парите за майките беше внесено от нас в парламента), кадрова фамилно-политическа бурлеска, перлата в короната им – псевдонамалението на тока, премахване на данъчни облекчения, провал в събирането на приходите, застрашаване на финансовата стабилност на държавата. Както казват бабите, ако го набиеш, все ще има за какво”.

В настоящия момент идеята на вота е преди всичко дебат, за да се чуят аргументирани критики и оценки, макар че не бива да се изключва и вариантът за падане на правителството, колкото и наивно да звучи, каза в заключение Николай Нанков.