DSC_0035-1Искам Горов за лидер на местно ниво, социалистите и тук не искат Станишев

ГЕРБ е първа политическа сила в област Ловеч, без ромските гласове БСП се превърна в посредствена партия, а дори и тези, които са дали вота си за столетницата, ясно са заявили, че не искат Станишев. Това каза на пресконференция вчера, народният представител и областен координатор на ГЕРБ Николай Нанков. Той обяви това, което вече е ясно – ГЕРБ печели в общините Ловеч, убедително в Троян, Априлци и Тетевен, побеждава БСП и в останалите общини – Летница, Луковит и Ябланица, без Угърчин, където победител на евровота е ДПС.

„Преди да разглеждаме резултатите, специално искам да благодаря на всички жители на областта, които в изборния ден упражниха правото си да гласуват, на нашите общински структури по места, на всички щабове за работата по време на предизборната кампания. Специално ще подчертая отличната работа на РИК – на целия състав и нашия председател Валентина Недялкова, даже и на Станислава Давидова, която попиваше всичко и се учеше как се ръководи работата в комисията”, каза Нанков и подчерта, че тази година РИК – Ловеч първа в страната е предала протоколите, обработени с вещина и прецизност.

„Както на национално ниво, така и в област Ловеч ГЕРБ победи убедително, като разликата на областно ниво е 8,84 %. Имаше ниска избирателна активност – 35 %, както и през 2009 г. /тогава беше с 1,5 % по-висока/, нещо, което ние очаквахме. Причините изтъквахме и по време на срещите си – сегашните управляващи целяха по всевъзможен начин да постигнат ниска избирателна активност, подведени от социологическите проучвания, които даваха преднина на БСП при активност – под 40 %”, поясни Нанков.

По думите му на вота е констатирана изключително висока активност в секциите с преобладаващо ромско население. „Тези хора бяха най-активната част от избирателите”, подчерта още Николай Нанков и даде пример с две секции, ситуирани в ромската махала в Луковит – 8-ма и 10-та, където за ДПС са дадени съответно 241 и 317 гласа, ГЕРБ има съответно 6 и 8 гласа, а БСП – 1 и 8 гласа. В с. Румянцево пък 182 гласа са за ДПС, 29 за ГЕРБ, 62 за БСП. Такава тенденция се наблюдава в секции в общините Летница, Угърчин и Ябланица.

„След като ДПС активно се намеси в тези секции и има резултат между 70 и 90 % в тях, се вижда какъв отлив претърпя БСП и без ромския вот тя се превръща в една посредствена партия. Тя губи във всички общини, а в Летница, Угърчин, Ябланица и Луковит ДПС е първа политическа сила”, повтори Нанков.

Пред медиите той припомни, че „ние предупреждавахме в каква област се превръща Ловеч, но някои подходиха иронично към това, подчертавах, че ДПС засилва позиции в областта и вие добре знаете на кого се дължи това, поради какви причини и кои са коалиционните им партньори”. „При по-висока избирателна активност картината щеше да е различна”, акцентира Нанков.

По думите на областния лидер на ГЕРБ „анализите тепърва предстоят, секция по секция ще видим положението, за да си направим изводите, а и хората да знаят и ще призоваваме за по-голяма активност на всеки един вот в бъдеще”.

Николай Нанков акцентира, че в Троян ГЕРБ печели с над 16 % и въпреки провокациите в деня на изборите, местната структура там направи отлична кампания.

В Ловеч – с почти 11 % води на БСП.

Областният координатор изрази специални благодарности на общинския ръководител Корнелия Маринова, която днес отсъства по важни причини, на цялото общинско ръководство, специално на младежката структура, на общинските съветници Ирина Митева, Георги Терзийски и Ценка Лазарова.

„В Априлци сме традиционно добре, но там силен резултат получи „България без цензура”. Победихме обаче, като водим с 10,5 % пред БСП. В Тетевен извършихме истински подвиг, там и д-р Бояджиева и екипът около нея се справиха повече от добре – с 400 гласа или 5-6 % бием БСП”, обясни още той и не пропусна община Ябланица, където общинската структура на ГЕРБ също се справи отлично, има резултат над БСП, а в Луковит резултатите се оказаха под очакванията по ред обективни причини, но също изпреварваме БСП.

„За разлика от добрата работа на РИК, не мога да кажа същото за работата на Областна администрация. Наши членове в повечето от комисиите подаваха сигнали, че работата им е възпрепятствана и посред нощ са останали с празни тонер касети и не могат да копират протоколите. Както знаете, техническият екип, който администрира изборния процес, е оглавяван от главния секретар на Областна администрация. Още преди време без да влагам и грам политически умисъл, изказах притеснения относно експертните и професионални качества на Емил Емилов, а що се касае от предшественика му Константин Карловски, който бе освободен, и дума не може да става за сравнени, това е безотговорно поведение, каза Нанков.

По думите му спекулативни са коментарите, че ГЕРБ има отстъпление спрямо предходни избори. Най-коректно е да сравняваме резултата с този от евроизборите през 2009 г. – тогава, когато ГЕРБ беше в подем. Днес ние успяхме да го повторим в област Ловеч, но и увеличихме разликата между нас и БСП в абсолютни стойности от 2000 на почти 4000 гласа, а в проценти от 4 на почти 9, и то при по-ниска избирателна активност, поясни областният координатор.

Нанков подчерта, че в щаба има сигнали за държавни служители, принуждавани да гласуват за определена политическа сила, сега мандатоносител, и даде пример с търговското дружество ВиК. Навремето ни обвиняваха в същото, искаха оставки, днес хората открито казват „караха ме да гласувам за БСП със заплаха от уволнение”. Ние имаме служители там, членове на ГЕРБ, които са репресирани и мачкани, имаме сигнали и от други държавни структури – една целенасочена порочна управленска практика. На национално ниво имаше сигнали, които видя цялото общество, само разследващите органи не”, заяви той и коментира резултата на Бареков и Реформаторския блок на областно ниво, като изрази съжаление, че последните не са показали по-добър резултат.

„Управляващите си направиха изборен кодекс, за да си контролират вота, това им изигра лоша шега и в Ловеч. Тук социалистите не искат Станишев, Момчил Неков има преференциален вот, по-голям от неговия – на лидера на ПЕС. Ловешка област каза „Не!” на Станишев. Впрочем и дай боже Горов да остане лидер на столетницата в областта, с него са способни и на още по-слаби резултати. Чест му прави на кмета Казанджиев, че има мъжеството да си признае и да направи правилната оценка – катастрофа и на национално ниво, и в Ловеч”, коментира Николай Нанков.

14 коментара

  1. Г-н Нанков,стратег,който подценява противника,е слаб стратег.А опиянението от едно спечелено сражение в хода на война е лош съветник.Спомнете си историята за Троянската война и в кой точно момент обсаждащите вкарват “Троянския кон” зад крепостните стени.
    15 – 15 не е електорална грешка ,а подсещане за ръководещите “100-летницата”,че членове и симпатизанти искат промяна,както във физически(смяна на лицата),така и в стратегически план(смяна на опорните точки ,на направлението и на основните цели).Ако пълководците осмислят това подсказване,преживеят катарзиса си и реагират адекватно,войниците ще ги последват отново като железен юмрук в следващите сражения и до края на войната.
    Не забравяйте и народната мъдрост”Пилците се броят наесен”/или напролет?!Както ви харесва.
    А това броене е много пряко по-важно за страната от майското преброяване.

    1. 15/15 си е електорална грешка, а не някакъв си измислен наказателен вот. Червените избиратели не наказват, те винаги и на всяка цена гласуват, без значение колко са се осрали кандидатите. Това е грешка на КОНТРОЛИРАНИЯ ВОТ! Това са манипулираните, купените, неграмотните, недоразбралите избиратели, които де, що са видяли 15-ки и са зачерквали. Но….. хората са казали: “Каквото посееш, това, ще пожънеш!”

  2. Не ми се мисли само, ако евродепутатите от БГ бяха 29 например, колко ли гласа щеше да получи 29 от листата на ДПС, от преференциалния вот !? 🙂

  3. най-после и Ловеч поумня

  4. Уважаеми г-н Нанков,
    Първо: недопустимо е един бивш Областен управител на област Ловеч, бивш за.министър, настоящ народен представител и лидер на областното ръководство на ПП’ГЕРБ” да не прави разлика между служител в държавната администрация и служител в едно търговско дружество пък било то и „ВиК”.

    И второ което е Първо: когато става въпрос за публичност, прозрачност и откритост в работата на областното ръководство на ПП’ГЕРБ” и харченето на обществени финансови средства настоявам да получа тук незабавно отговор на следния въпрос:

    Колко лева са разходите направени от областното ръководство на ПП’ГЕРБ” за проведените избори за Европейски парламент 2014?

    1. Хайде пак в мелницата на КОРНЕЛИЯ.А разходите на Общинското ръководство в Ловеч и за какви цели са правени и къде.

    2. Преди час получих справка за разходи за избори 25.05.2014 г на ПП”ГЕРБ” област Ловеч, за което благодаря лично на г-н Николай Нанков за предоставената ми информация.
      В понеделник или вторник ще публикувам справката, а също така и моя анализ за похарчените пари…

  5. „Нанков подчерта, че в щаба има сигнали за държавни служители, принуждавани да гласуват за определена политическа сила, сега мандатоносител, и даде пример с търговското дружество ВиК.”

    Уважаеми г-н Нанков,
    Първо: недопустимо е един бивш Областен управител на област Ловеч, бивш за.министър, настоящ народен представител и лидер на областното ръководство на ПП’ГЕРБ” да не прави разлика между служител в държавната администрация и служител в едно търговско дружество пък било то и „ВиК”.

    И второ което е Първо: когато става въпрос за публичност, прозрачност и откритост в работата на областното ръководство на ПП’ГЕРБ” и харченето на обществени финансови средства настоявам да получа тук незабавно отговор на следния въпрос:

    Колко лева са разходите направени от областното ръководство на ПП’ГЕРБ” за проведените избори за Европейски парламент 2014?

  6. Нищо не се казва за грандиозния ….успех на Продавача на дини. Колко пъти трябва да се доказва, че дори и политиката не е за прости и ограничени човечета.

  7. Имитира просташкото държание и приказки на вожда си.На прескоференцията след изборите по дебелашко,разпасано и арогантно държание по медии не съм виждал в България.Момчето да се успокои,няма да управляват.По лошото е,че трябва да търпим вувузелите,тъпаните и белите пиана на реформаторите.

    1. Ами седи си на село и шибай козичките. Там няма кой да свири на пиано и да ти дразни нежните сетива.

Comments are closed.