preskonf1401141Основната ни цел през 2014, както и през миналата година, ще бъде да защитаваме основните приоритети в нашата програма, макар тя да не се изпълнява. Ще бъдем опозиция, която ще критикува всеки един от неуспешните ходове на правителството и подкрепящото го мнозинство. Нашата цел е да предизвикаме максимално по-скоро провеждането на предсрочни парламентарни избори, защото всеки ден, в който кормилото на властта е в ръцете на това управление, е пагубен за България. Започваме подготовка на предстоящия през май Евровот, като целта ни е да се представим достойно като партия. Това заяви на 13 януари народният представител от ГЕРБ Николай Нанков, областен координатор на партията, на пресконференция в Ловеч. 

На 16 февруари предстои провеждането на национална конференция. За подготовката й ще проведем общински събрания във всяка община за излъчването на делегати. Вече се уточнени датите. На конференцията ще присъстват всички, които по устав са определени – кметове и председатели на общински съвети, които са членове на партията, народни представители и евродепутати, общински и областен председател, освен това делегатите се разпределят – 7 от община Ловеч, по 3 от Тетевен и Троян, двама от Луковит и по един от останалите общини, общо 19, поясни Нанков.

По думите му в законодателните инициативи на парламентарната група той и Корнелия Маринова ще вземат активно участие, както и при парламентарен контрол, „ще засягаме и местни проблеми, и национални, за да предизвикаме максимално по-скорошното повеждане на предсрочни избори”.

Слушаме от мандатоносителя БСП изявления, че са изпълнили още през 2013 г. 90 % от поетите си в предизборната програма обещания. Това е пълен абсурд – не можем да говорим за изпълнение, какво остава в такъв мащаб. Това правителство в много по-голяма степен провежда политиката на ДПС, така че столетницата за пореден път ще заблуди избирателите си, заяви Николай Нанков. Той се спря на няколко примера.

Семейното подоходно облагане – една от лъжите на БСП – не беше изпълнено, а и няма наченки да бъде изпълнено, дори премиерът Орешарски обясни, че такава реформа няма да се извършва. БСП обеща да отмени приетата от ГЕРБ и стартирала пенсионна реформа, която предвиждаше постепенно увеличение на възрастта за пенсиониране. Отмяната се превърна в “замразяване” само за една година, а социалният министър Хасан Адемов направи завой и предупреди, че обещаните социални жестове могат да доведат до там да не могат да се плащат въобще пенсиите, коментира народният представител от ГЕРБ.

По думите му популистко, но едно от най-лелеяните и очаквани обещания  от избирателите бе откриването 250 000 работни места. „Те ги оставят за края на мандата тъй като провежданата политика, щото те реформи не правят, не само не подобряват картината, а тъкмо обратното. Фактите са, че след половин година управление на БСП в момента безработицата в страната според ЕВРОСТАТ е над 13,2%, докато при управлението на ГЕРБ беше около 12%. Тези 250 000 работни места, ще си останат една от поредните лъжи на БСП”, категоричен бе областният координатор. Той коментира и намаленият с 2 % данък върху лихвите от депозити. „БСП се противопоставяше категорично на въведения от ГЕРБ данък, определяха го като несправедлив и бяха категорични, че когато дойдат на власт, ще го отменят. Подобни обещания даваше лично и ловешкият депутат Димитър Горов. Не го отмениха, а само го намалиха от 10% на 8%. Не е същото, това е още едно от поредицата неизпълнени обещания”, заяви Нанков.

По думите на Нанков строителството на АЕЦ “Белене” вече е в чекмеджето, а жителите на Плевен и Враца излъгани. Една година след провеждането на референдума по инициатива на БСП, за който бяха изхарчени над 14 млн. лева на данъкоплатците, не са предприети никакви реални действия за изграждане на централата. В момента се говори за Южен поток – проект без нито една цифра. Така е и със VII реактор на Козлодуй. Никъде цифри, само обещания, заяви още Николай Нанков и посочи и друг пример – формалното намаляване на партийните субсидии с един лев, както и това, че обещаваната от БСП либерализация на режима за пушене се провали, като тя бе отхвърлена и с част от гласовете на столетницата – поредно неизпълнено обещание.