idst508141По повод на статия в lovechtoday.eu.

Здравей, Павлине!

Преди две години в центъра на Ловеч бе убито младо момиче. Един егоцентрично болен полицай застреля брутално Ивелина. Без мисъл за милост. Тя бе ранила само неговото честолюбие и не заплашваше никой. Едва стотина души се събраха за да запалят свещ и мълчаливо да протестират срещу идиотски евтиния живот.

Вчера бе убит ягуара Алонсо. Зад оградата на зоопарка. След желание за милост и опити да бъде упоен. В изблик на страх, че може да излезе и да заплаши живота на деца и граждани.  Хиляди въздигнаха глас в негова защита. Новината за убийството на ягуара бе прочетена чудовищен брой пъти – над 40 000 (не знам защо си спря броячите). Колко пъти бе прочетена новината за Ивелина? Два, три пъти по-малко? Колко настръхнали мнения бяха изказани? Далеч не толкова, колкото за Алонсо! Приятелю, има нещо перверзно сбъркано в „софтуера“ ни щом човешката смърт буди по-малко гняв от убийството на едно животно! Не че убийството на ягуара не е престъпление!

И аз като теб изчетох десетки постове и коментари след злощастната развръзка с ягуара. Не съм изненадан нито от мащаба на интереса, нито от истеричната присъда над убийството и убийците. Открай време животът е хляб и зрелища. Хлябът е твърд и черен, но зрелищата са цветни и евтини. Още от вековете на римските арени, когато свободните граждани със садистично удоволствие насочвали палци към земята. Винаги е лесно, че и удоволствие да осъдиш безпомощния, но не и господаря. Колко му е да се нахвърлиш върху некадърния пазач или директора на зоопарка. Съвсем различно е да скочиш срещу полицай, нежели  пък публично. Да не говорим срещу кмет и прочие персони символизиращи власт и обществени порции.

Павка, публичният разум не е бунтарски. Той е конформистки и воайорски. Ти се сърдиш на няколко стотин, които открито споделят мнение. А десетките хиляди, които киризят зад анонимното IP и селски те псуват или ехидно осмиват ! Те винаги ще бъдат анонимни, няма да разпознаеш физиономиите им, няма да чуеш гласовете им, няма научиш мнението им. Те са оцеляващи прагматици, за които животът е вписване в службата, в общността, в софрата, на която се хапва баничка. Не си прав да се сърдиш на тези, които имат смелостта и достойнството да напишат мислите си, много често зад собствените имена. Всеки, слава Богу, има своя духовен космос. Животът е цветен, защото мислим различно и честен, когато споделяме мислите си.

Не, Павка, хората не са идиоти. Те живеят в държавата на „общогражданско мълчание“, оцеляват защото „преклонена глава сабя не я сече“, и им стига да са нахранени, защото „сит на гладен не вярва“. Не сърди хората като ги определяш за идиоти, само защото живеят от инерцията, с която Земята се върти. Преди време мой колега споделяше неудовлетворение  от учителската професия. Попитах го защо не се махне, а той ми отговори, че друго не може. Толкова хора не харесват живота в Ловеч, но се страхуват да отидат другаде. Хората изпитват панически страх от промяната и предпочитат да живеят с примирението. Далеч по-лесно е да напъдиш децата си, отколкото публично да застанеш зад  промяната.Животът на тези географски ширини, приятелю, ражда послушници. Бунтарите са изключение. Затова никой няма да ти отговори, защо не реагира срещу накърнените права на близките, съмнителна обществена поръчка или вредни решения на общински съвет и кметска администрация. Хората са простосмъртни и не живеят за каузи. С тях не могат да се нахранят, нито могат да ги работят. Повечето хора живеят за семпли неща – ежедневие с по-малко болка и три сити хапвания, сутрин, обед и вечер. Нали знаеш, че свободата може и да е на върха на копието, но саламът пълни хладилника.

Павка, колкото и да обвиняваш незрящия, той няма да може сам да премине реката. Някой трябва да го води камъче по камъче между бързеите. На другия брод малцина ще запомнят ръката и ще я следват отново, други ще я забравят в момента, в който стъпят на твърдата земя. В едни души винаги има място за още някой, други са препълнени по рождение. Нима помощта към незрящия зависи от неговата благодарност?

Така е  Павка, никой не е идиот. Нито оцеляващите, нито различно възпитаните, нито уплашените, нито безразличните. Просто душите ни са обитавани от различни демони и ангели. Повярвай ми всички имаме демони, въобще не сме само ангели. Ще те посъветвам да продължаваш напред без да се оглеждаш толкова. Както пише един коментатор – ти не си журналист. Ти си вестоносец с камбана. Не спирай да дрънкаш камбаната, защото ако тя замлъкне ще стане убийствено тихо. Не обръщай внимание на мърморковците. Светът се върти около творците на ценности, не около създателите на шум. Шум ще има винаги, а жаждата за ценности е на път да пресъхне!

20 коментара

  1. Г-н Иванов, какво става със статията която обещахте да публикувате, относно въпросите за които призовахте гражданите да зададат , чрез вас на кмета? Тръпнем в очакване….

  2. ЗА ОРЕВАХМЕ ОРТАЛЪКА ЗА КОТЕТО.КОЛКО ПОИСКАХА ОГОВОРНОСТ И УВОЛНЕНИЯ ЗА СМЪРТТА НА ИВКА ? КОЙ ДЕБЕЛОГЪЗ НЕГООДНИК ОТ ТЕЗИ КОИТО ПРИКРИВАХА ГОДИНИ ЕДИН ПСИХОПАТ СИ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОДРАНИОСТТА НИКОЙ. КОЙ ПОМНИ ОЩЕ ЗЛОЩАСТНОТО МОМИЧЕ,ПИШАТ МИ ЗА НЯКАКЪВ ЯГУАР А ИВО МАРИНОВ В МОМЕНТА КОРУМПИРАНИ ДОКТОРИ ГО ИЗСКАРВАТ ЛУД.

    1. “Не е висока цената на живота по нашите земи – нито на животинския, нито на човешкия.”

  3. Така, както гледам коментарите, по-добре Ловеч официално да бъде закрит като населено място… А относно статията – голямо БРАВО! Както са казали римляните, Homo homini lupus est, и това се потвърди с пълна сила. Хора умират постоянно, всичко не ни е наред, но всички за загрижени за някаква си котка… Да ви е*а и гражданското общество, БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ…

  4. дебелака, проблемът е страшен, но директори и учители хранят семейства и си затварят очите, и си завират задниците в пясъка, защото РОДИТЕЛИТЕ на училищните наркопласьори са вип-граждани, свързани с политическата конюнктура, членове на партийни ръководства, приятели на “народни избраници”и т.н, и т.н.
    Та затова нито “простосмъртната” АНОНИМКА -авторка на този сълзлив текст, която , както разбра, е учителка, нито колегата й Райнов ще ти отговорят на питането!
    Сори, амиго.

  5. Полицаят може и луд да го изкарат, с условна присъда. Те друго, освен да пазят престъпниците и да слухтят за свободомислещи хора, не правят.

  6. Обаче е идиотско и да се възмущаваш, че хората са разгневени от убийството на ягуара. Защо да не са гневни хората – че някаква комунистическа пияница застреляла едно от най-красивите животни, понеже зоопарка няма план за действие в такива ситуации. Ами като нямат план, нямат лиценз, да го затварят и да не мъчат животните

    1. Фани!Фани!Колко си компетентна.Ами що не се кандидатираш за директорка на зоопарка.Ще им направиш плановете за кризисни ситуации с хищници или други опасни животни.Ще се справиш с продължаването на лиценза.А и ако пак стане подобна слбучка с хищник,лично ще го укротиш и заловиш.Не зная познаваш ли инструктора по ловна стрелба,но ако твърдиш все още ,че е “комунистическа пияница”,задай си въпроса”Как пияния стрелец улучи ягуара точно там,където се е прицелил,само с първия изстрел?

  7. Идиотско е да търпиш комунисти и демократи да се разпореждат като феодали и да грабят безогледно толкова десетилетия. Идиотско е да търпиш някакви олигарси като Гриша Ганчев да ти хвърлят трохите и да им правиш “евала”, когато парите им са кървави. Комунистите и техните синчета демократи разбиха Ловеч и цялата страна.

    Така че, да – пълно е с идиоти.

  8. Дебелака,

    ще има да чакаш Иво Райнов да ти отговори. Той само знае да плюе и хули. Ако ти отговори, ще е нещо от сорта на кмета, областния, полицията, може би и правителството са виновни, но не и учителите.

    1. Може би грешиш. Г-н Райнов вече ми е отговорил на въпросите. През това лято имахме възможност доста пъти да обсъдим темата, което бе една от причините дъщеря ми да се ориентира към математическата гимназия.
      Честно казано, така поставени, тези питания са към неговите началници. Бий самара, за да се сеща магарето, както се казва.

  9. Здравей, Иво,
    Бих желал да отговориш на Елеонора Аврамова:
    “Наскоро видях как бъдещ осмокласник се записва в училището, което съм завършила и ми стана жал за него. Наистина ми се искаше да отида да го хвана и да му кажа: “Чакай, недей 14-годишно, невинно човече, не прекарвай 5 години от живота си тук”. За съжаление, този текст няма да е тип “Гадни момичета”. Става въпрос за нещо доста по-сериозно и нека го кажа така: Когато аз бях малка призовавахме демонът Дама Пика, а сега нейният адаш призовава децата от всеки ловешки ъгъл.
    Ако не сте разбрали от предишното изречение, то значи живеете в първия параграф на този текст и не знаете, че голяма част от тийнейджърите в Ловеч употребяват често наркотици, продават ги, а избрани от тях дори ги създават. Изобщо никак не е красиво положението. Но никой нищо не прави, напротив – всички си затварят очите и продължават да коментират колко прекрасен е Ловеч.
    Аз научих какво са наркотиците от филмите, а сега малките се подиграват на същите тези филми колко са нереалистични.”
    ………………………….
    Знаеш, казвал съм ти, че една от причините дъщеря ми да не бъде ученичка в Езикова е точно тази – наркотиците. През последните месеци поразпитах младите хора, завършили или учещи в това училище, за този проблем. Оказа се, че той си съществува и като гнойна рана бере здраво мъртва тъкан. ДОКОГА ръководството и учителите ще се правите на щрауси? Как ще се преборите с разпространението на наркотиците в ГЧЕ? Защо връщате доказани наркодилъри тихомълком обратно в училището? Ще намери ли някой смелост да отговори на Елеонора:
    “Първата стъпка е да се привлече внимание към този проблем, защото всички просто го игнорират.
    Не знам как се завършва такъв текст. С нещо вдъхновяващо може би… или пък призив за помощ. Най-вече с благодарност към тези от вас, които са го прочели и са решили да не го подминат. Ако имате идеи за как може да се направи нещо Ви моля да споделите публично или на лично.”
    Сладникавите писания за отдавна отминалата слава на училището може и да насълзяват някого, но истината за случващите се негативни прояви не бива да бъде загърбвана и подмушвана под килима.

    1. Що за наивници могат да мислят, че в Езиковата съществува проблем с наркотиците, а в математическата гимназия, например, не? Така ли ще се реши проблемът- като се хули едно училище. Не мога да повярвам колко дребнави са станали хората. Проблемът с наркотиците е огромен. Той съществува във всички училища и докато си мислите, че вашите деца са застраховани от него, защото не учат в Езиковата, тънете в огромно затъмнение. По мое време, преди повече от 10 години, в математическата гимназия мои познати се хвалеха, че пушат трева в учебните часове. Ще се радвам, ако нещата са се променили към добро, но дълбоко се съмнявам. Не е виновно училището, виновни са нашите мозъци и безхаберие, виновен е устремът ни да търсим вината в другите, да даваме оценки и квалификации, да съдим. Вместо да си губите времето в безмислени упражнения по остроумие, бъдете с децата си.

    2. Наивниците не са уточнили за коя математическа гимназия става въпрос. Приеми, че това е Софийска математическа гимназия.

    3. Освен това, Даниела, Иво Райнов работи в ГЧЕ, резонно е въпросите, свързани с проблемите в това училище, да бъдат задавани и на него. Щом има проблем, да го решават. За онова, което става в ПМГ Ловеч, въпросите се задават на работещите в същото училище. Няма проблем, щом имате информация, да я предадете на г-н Петков.

    4. debelaka, в София проблемът с наркотиците е много по-голям отколкото тук. Възпитаник съм на една от тъй наречените елитни гимназии и мога да го твърдя.
      Важното е да не се поддаде на средата, а там тя е много по-жестока от тукашната и децата са по-жестоки и нравите са по-пошли. Дано успее да се опази, и тя и всичките ни деца от тази нелечима болест.

    5. Съгласен. В “елитните” езикови гимназии това е част от “имиджа”. Но не това е темата на нашия разговор, а проблемите за решаване в ГЧЕ, поставени от Елеонора. Всеки да си почисти кочинката.
      Няма нужда да ме нападате мен, нито момичето, поставило въпросите си. Не ние сме в основата на проблема. Нито произвеждаме, нито търгуваме със стоката, само питаме защо никой нищо не прави, поне за да се опита да спре това.

    6. Не те нападам, дрогата е навсякъде и то не от вчера. А борбите, които трябва да водим са на много фронтове и всички сме замесени. Не може само да си плюем в пазвите и да се надяваме злото да ни подмине, опасността дебне отвсякъде

    7. Не точно за теб се отнасяше. Принципно някои хора, поради липса на инфо или нещо друго, скачат срещу носителите на лоши новини.
      Наистина никой не е застрахован, опасност има навсякъде, но живеещите в Ловеч и работещите в ловешките учреждения трябва да оправят собствената територия. никой не кара да се занимават със софийските училища, въпреки, че са идеални като оправдание за бездействието.
      Airis, само за информация- СМГ е училището с най-малки проблеми по засегнатия въпрос от столичните гимназии. И с най-много купи и медали от международни състезания по различни дисциплини. Където ученето е приоритет, “модните” занимания остават на заден план.

Comments are closed.