Проблем обаче има, той е създаден през десетилетията, но ще се реши след обществено обсъждане с гражданите и като се вземе становището на специалистите

Не се стигна до гласуване на предложението на общинския съветник  Александра Енева за изместване на пазара на Ловеч, който се провежда в сряда. Общинските съветници на сесията на 25 октомври т.г. гласува заместващо предложение на съветника Данчо Заверджиев (прието със 17 гласа „За“, без никой „Против“ и шест гласа „Въздържал се“), което задължава в срок до 01.12.2017 г. кметът на Община Ловеч да внесе протокол от проведено обществено обсъждане на тема „Най-подходящото място за изместване на пазарния ден в сряда“. По време на дебатите, продължили 40 мин., стана ясно, че вносителят Александра Енева няма нищо против подмяната – още повече, че се чуха достатъчно изказвания против първоначалното й предложение.

А предложението беше пазарът в сряда да се измести в двора на бившата казарма.

Организацията на този пазарен ден отдавна стои на вниманието на общинските съветници, но досега не е намерено работещо решение, стана ясно от изказване на общинския съветник Минчо Казанджиев, който е бивш кмет.

Становищата на главния архитект на общината, както и на дирекция полиция, за против преместването, защото това ще създаде други големи проблеми. Общинският съветник Петко Тинков Петков предложи терен до гарата срещу сградата на пожарната, който е общински. Кметът Корнелия Маринова припомни, че казармата е отстъпена с решение на Министерския съвет и от министерството на отбраната с цел на бъде парк, зелена площ за отдих, а не за търговски цели.а

Ето какво още каза кметът:

„Проблемът е създаден от десетилетия, казусът възниква с разцепването и разпродажбата на парцели на кооперативния пазар и днес е невъзможно да се ползва от търговците в сряда. Това създаде много трудности на „Общински пазари“. Моето становище днес е да има обществено обсъждане на терени, но съм изчакала и компетентните органи да се произнесат по въпроса. Това е важна задача и не може да се решава прибързано. Не е възможно за толкова важна организация един общински съветник да внесе предложение на 3 октомври и от 1 ноември да местим търговците. Това е неприемливо от моя гледна точка. Моето писмено становище ще бъде готово след общественото обсъждане“, съобщи кметът.

10 коментара

  1. Можеше да се приеме и соломоновско решение. Какъв е проблемът пазара в сряда, да се провежда на сегашното място , но там да се продават само плодове, зеленчуци и селскостопанска продукция единствено и само на територията на обозначеното за това място, без да се затварят улици и без да има такова стълпотворение на хора, а който иска да си пазарува чехли, дрехи, гащи и всякакви такива неща това да се случва в казармата в центъра на града и е на удобно място за хората, ? Хората , които продават такива стоки си идват с техни си маси и разглобяеми шатри и след свършването на пазарния ден в казармата няма да има нищо!

  2. Хахаха и как толкова години не е имало проблем а сега като са останали шепа хора в градът е проблем,че от 8 до 14 е затворена част от улица осъмска…..

  3. Извинете, за чий уй ви е тая казарма иначе? Вчера имах бизнес среща с чужденци, тръгнах от кръговото, забравих, че е сряда и 40 минути пътувах до площад Кирков и след мен чужденците, че да стигнем да седнем на обяд. Срам!!!

  4. Искам да кажа уважаемите съграждани , че пазарът няма да се мести!!!! Просто ще се преустанови търговската дейност по пътните платна и улиците ще бъдат отворени за движение!!!! Защото всеки си фантазира нещо, затова обяснявам. Г-жа Цветослава Банева също ви обяснява!!!

  5. пространствата на сегашният пазар не се използват рационално…

  6. Вижте, хората, които живеят в района на пазара изпитват затруднения, улиците се затварят, възпрепятства се движението. Организацията на ден сряда има нужда от подобрение. Търсят се варианти, очакваме да се проведе скоро обществено обсъждане, на което всеки ще може да изрази мнението си.

  7. Миналата година „откривахме” пазара, хоро друсахме, сега пък ще го местим. Хората са си свикнали от десетилетия на това място да е пазара.

  8. няма ли други,по важни проблеми в град Ловеч освен пазара в сряда???????

Comments are closed.