problem2309131Павлин Иванов

 В събота, до медиите беше разпространено странно съобщение по повод обръщение на любимият на ловешкото гражданство Председател Т. Тихолов, до съветниците от Общински съвет Ловеч.

Тук няма да отбелязвам малки детайли, като тези, че нито на сайта на Общински съвет има подобно обръщение, нито че попитаните от мен съветници от 3 различни групи в местният парламент не са и чували за подобно обръщение, освен прочетеният от тях текст в „Ловеч днес“. Оставяме подробностите настрана.

Искрено се учудих, прочитайки прессъобщението, защо един Председател на Общински съвет  ще се обръща към съветниците, с които работи постоянно, чрез медиите? Не си ли говори с тях, запитах се аз.

Тъй като имам лошият навик да присъствам на повечето заседанията на постоянните комисии, провеждащи се преди заседанията на Общински съвет, се сетих за новият ред наложен от Т. Тихолов. За разлика от своите предшественици Милко Недялков и Корнелия Маринова, настоящият председател не присъства и не следи как протичат дебатите там в огромен процент от случаите.

Докато предишните председатели живо се интересуваха, координираха и подпомагаха съветниците, днешният бос на ловешкият парламент главно отсъства. Вероятно това е и причината за грандиозният гаф на последното заседание, когато Тихолов еднолично взе решение, „по негово усмотрение“, да не включи разглеждани в комисиите проекти за Наредба, с което предизвика поредният хаос в работата на Общински съвет. След като заседанието зацикли, следствие на справедливите обструкции по воденето, най-вече от страна на Доротея Цанкова и Валя Митева, след доста минути конфузно мълчание и мъдруване, Тихолов беше принуден да даде напоителна почивка за да си подреди мислите (справка – видео записа от заседанието).

Но, това също е подробност и лирическо отклонение от темата, а именно – обръщение към съветниците.

В разпространеният текст се казва, че в обръщението пишело за 12 точки, по които трябва да се вземат мерки и се изброяват проблеми. Проблеми, споменаването на които ще накара  наивният читател да се плесне по челото от умиление, че някой назовава нуждата от решение на наболели въпроси. И то не някой, някой си, а Председателят!

Този същият читател, така ще захласне от простичките 12 точки, че ще му се поиска да издигне Председател Тихолов минимум за Президент. И в това няма нищо, ама нищо лошо.

Лошото е друго. Наивният читател не знае кой за какво отговаря, какви задължения има и пред кого е отговорен.

След като изброява 12-те проблема (ТУК), Председател Тихолов заявява:

„Наш дълг е да наблюдаваме отговорно състоянието и поддържането на обектите от градската среда, публична или частна общинска собственост, и да предлагаме мерки, набиране или заделяне на средства за опазването и възстановяването им, както и да изискваме надлежното отговорно отношение на общинската администрация към изграждането, опазването и поддържането на тези обекти“

Тук има известна доза истина – „да изискваме надлежното отговорно отношение на общинската администрация“.

Лично аз пърхам с крилца от щастие, че след две години в Общински съвет, някой най-после е стоплил, в какво се състои една част от работата му, за което горещо го адмирирам!

Но следващото изречение, буквално ми изрязва пърхащите крилца и ме връща в бруталната действителност:

„А така също заедно да подготвяме и вземаме аргументирани решения по проблемите на общността в града и в общината като цяло“.

Това значимо изречение може да бъде разгледано в няколко аспекта.

Първо, хубаво е признанието, че досегашните решения на съветниците са взимани неаргументирано. Мога да изброя десетки примери на неаргументирани решения. Такива се взимат без обсъждане, без съветниците да се запознали с предоставените им материали (когато разбира се има такива), без да е проучено мнението на заинтересованите страни, без да се защитават обществените интереси …

От друга страна, за да се вземе едно решение, то трябва да бъде „подготвено“. Това означава, че с предложението трябва да бъде запозната местната общност, трябва да е събрана в достатъчен обем достоверна информация, да бъде анализирана и след аргументирана защита да бъде гласувано.

Това разбира се, в огромна част от решенията не се случва. Гражданите научава постфактум какви са ги надробили съветниците.

С избирането на Тихолов от БСП и ДПС, се върна една стара практика от времето на Милко Недялков, решенията да се гласуват без съветниците и заинтересованите лица, както е и по Правилник, да са получили необходимите материали.

 

За да не ви отегчавам повече, ще премина към последното в прессъобщението, което обаче е натоварено с огромна тежест.

 

Според прессъобщението, „Председателят на общинския съвет приветства и включването в тази инициатива на гражданите „разумно и спокойно, без политически пристрастия и поръчки”.“

 

И тъй като всяка наглост и безочие, трябва да си имат разумни граници, така и тази, трябва да бъде разяснена с цел избягване на всяко двуяко разбиране.

  1. Председателят на Общински съвет Тихол Тихолов елементарно, популистки заблуждава жителите на община Ловеч.

За да участват във вземането на каквото и да било решение и за да участват в процеса, те трябва да разполагат с информация по разглежданата тематика.

Това, естествено няма как да се случи, защото новият световен ред на Председател Тихолов е насочен към пълна непрозрачност.

Какво имам предвид

Наложената добра практика, първо от Милко Недялков, материали (становища, предложения, схеми, заповеди) за предстоящите заседания на Общински съвет да се дават на журналисти, беше разширена от Корнелия Маринова, в посока, че материали се качваха на сайта на Общински съвет и се даваха още преди заседанията на постоянните комисии, както на медиите, така бяха достъпни за всеки на интернет страницата на Общински съвет.

С промяна в Правилника направена в началото на новият мандат на местния парламент се даде право на гражданите да вземат участие в обсъжданията. Очевидно е, защо това е добра практика.

 

С новият ред, никой не знае какво се случва. Формално, материали има в информационният център, макар и непълни.

 

Формално, защото надали има работещ човек, който в рамките на работното си време ще има възможността да се запознае обстойно с тях. Да не говорим, че хората от селата, както и техните кметове и кметски наместници, кметските съвети, няма да пътуват специално до Ловеч, само за да проверят какво от бъдещите точки би ги касаело.

  1. Гражданите „разумно и спокойно, без политически пристрастия и поръчки” да се включат?!?!

 

Тук ще се обърна лично към често цитираният в този коментар господин:

 

Преуважаеми г-н Председател,

Тъйлюбезни г-н Тихолов,

Ще бъда изключително щастлив, ако дойде ден, в който бъдете осенен от прозрението, че гражданите, а също така и селяните, са свободни хора, в сравнително свободна държава и могат да изразяват мнението си по всеки един подходящ според тях начин, стига да не нарушават законите на страната.

Не може като Председател да ограничавате правото на неразумните и неспокойните да изразяват по свободен начин мислите си.

Не може Вие да преценявате кое е разумно и кое не е. Органът по тази преценка се нарича Общински съвет, с цялата условност на понятието „разумно“, а не лицето, избрано за негов Председател.

Премъдри г-н Тихолов, длъжен съм да ви уведомя, че има известна разлика в разбиранията ни за това що е „политика“ по отношение на въпроси от местно значение.

Ако Вашето разбиране е свързано единствено с това, кой какъв цвят етикет му е закичен или си е избрал, сте изпаднали в тежка заблуда.

 

Понятието политика в контекста на местните проблеми има поне две измерения, макар и едното да е изненада за Вашата персона:

  1. Обосновано от принадлежността към политическа партия
  2. Местна политика, касаеща обществен интерес, независимо от това, кой какви политически ценности изповядва, във Вашият случай бих добавил евентуално

 

Защо е важно това уточнение

Вие г-н Тихолов сте влезли в Общински съвет от името на нечия партийна листа. По този начин са влезли и всички останали съветници. Т.е. в пряк текст – за да изпълнителните политическа поръчка. Тази, на хората, които са избрали да гласуват за Вашата партия, респективно листа съветници.

А тъй нареченият електорат е гласувал, защото в предизборната кампания е видял нещо, което му се е сторило достатъчно близко като идея, кауза, бъдещи планове, за да си направи труда да отиде до най-близката избирателна секция.

Това означава, или поне предполага, съветниците да бъдат политици, ангажиращи се с провеждането на такива политики, които да удовлетворят в максимална степен доверието на гражданите, които са ги подкрепили в избори.

От тази гледна точка, като политик, какъвто би трябвало да се наричате, трябва да сте пределно запознат с тази логика и да я следвате неотменно.

Абсолютно неразбираемо е за мен, като средностатистически и средноинтелигентен зрял добре образован, с доста житейски опит мъж, е посланието ви „без политически пристрастия и поръчки”.

 

Ако влагате друг смисъл в горецитираните думи, ще бъде повече от очевидно, че  зрелостта Ви не отговаря на заеманата от Вас позиция.

 

Крайно грешно е да се позволява на подсъзнателните Ви възприятия по отношение на цитираните понятия да бъдат оставени за разбиране, единствено като резултат на персоналният Ви и обременен от минал опит, като меродавни.

 

Не всички сме еднакви г-н Тихолов и в това е магията на света.

 

Ако не Ви харесва моят начин на мислене, смятате го за неразумен, неспокоен, политически пристрастен, поръчков, повече от очевидно е, че между нас има огромна културна, политическа, интелектуална и житейска пропаст.

1 коментар

  1. Поздрав за току-що прогледналото бебе Тихол Тихолов. Здрасти, наборе, добро утро, разбираш ли….
    Кто ответит мне, что судьбой дано,
    Пусть об этом знать не суждено,
    Может быть, за порогом растраченных лет
    Я найду этот город, которого нет…
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J5Q7GscD76o

Comments are closed.